Politică

Cu ce oferte vin partidele mici și cele noi la alegerile locale

Alegerile locale din acest an vor readuce în prim plan partide care la alte scrutine au obținut rezultate rușinoase. De asemenea, la alegerile din 5 iunie și partidele noi vor veni cu candidați la primării, consilii locale și Consiliul Județean.

Partidele mici, dintre care unele apărute recent pe scena politică vor trimite în cursa pentru primăriile și consiliile locale din județ, respectiv Consiliul Județean Cluj, candidați despre care nu a auzit nimeni până acum și cu slabe șanse de reușită. Acest lucru este recunoscut chiar de unii lideri de partid.

PMP, PSRO sau M10 sunt câteva dintre aceste partide care vor avea liste de consilieri la alegerile locale din 5 iunie sau candidați inclusiv la Primăria Cluj-Napoca. PNȚCD și UDMR vor veni de asemenea, cu o ofertă pentru clujeni.


PSRO are candidat la Florești

Marți, noul partid al lui Mircea Geoană, PSRO a anunțat că va avea candidat în comuna Florești. Julien Munteanu, care provine din mediul de afaceri. De asemenea pentru Primăria Floreşti se va lupta actualul primar Horia Șulea şi medicul Dan Nicolau. „Julien Munteanu este candidatul nostru pentru Primăria Florești, provine din mediul de afaceri. De asemenea, vom avea liste de consilieri în toate localitățile și la Consiliul Județean. Noi chiar în aceste zile mergem prin toate localitățile din județ, dar sigur... este greu suntem abia la început”, a spus Mircia Giurgiu, președintele PSRO Cluj.

Partidul lui Băsescu țintește Primăria Cluj-Napoca

În schimb, noul partid Mișcarea Populară țintește mai sus. Adrian Gurzău este candidatul din partea partidului lui Băsescu la Primăria Cluj-Napoca. Astfel, Gurzău, unul dintre cei mai relaxați deputați din Parlamentul României va intra în această cursă în care îi va avea drept contracandidați “grei” pe Emil Boc (PNL) și Aurelia Cristea (PSD). Prezent la Cluj zilele trecute, pentru a lansa primii candidați, Traian Băsescu se declara convins că în această cursă, Emil Boc va fi contacandidatul fair-play. PMP mai are candidați și în celelalte municipii din județ.


Prioritățile M10: Consiliul Local și Consiliul Județean

Partidul Monicăi Macovei M10 nu și-a anunțat încă lista de candidați, însă reprezentanții noii formațiuni politice au drept priorități câteva locuri în Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj. “În perioada următoare vom anunța candidații cu care vom veni la alegeri. Vom avea candidați în municipii, iar prioritare sunt Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean”, a spus Adela Mîrza, coordonator regional al M10. Rămâne astfel de văzut dacă M10 va trimite pe cineva și în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca.

PNȚCD vine cu același veșnic candidat la Primărie

Recent și PNȚCD a anunțat că va avea candidat la Primăria Cluj-Napoca, pe Horea Dan, cel care este și președintele organizației județene. Acesta a candidat și la alegerile locale din 2008, când a obținut sub 2%, precum la alegerile parlamentare, De asemenea, la Consiliul Județean, din partea PNȚCD cap de listă va fi Ramon Moldoveanu, urmat de fostul şef al vămii, Dan Marius Drăgan.


Și UDMR vrea la primărie

Ca la toate alegerile locale, și UDMR va avea candidat pentru funcția de primar. Anna Horvath s-a înscris pe lista candidaților UDMR Cluj, după patru ani în care a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. La celelalte alegeri locale, UDMR l-a trimis în cursa pentru primărie pe fostul consilier prezidențial Peter Eckstein.

ALDE nu a decis candidatul la Primărie

Deși inițial au anunțat că o vor susține pe Steluța Cătăniciu la Primăria Cluj-Napoca, reprezentanții ALDE Cluj au precizat, recent, că se gândesc și la alte variante.


În urmă cu aproximativ două luni, liderii noii formațiuni ALDE (rezultată din fuziunea PC și PLR) anunțau că o vor susține pe Steluța Cătăniciu la Primăria Cluj-Napoca.

Între timp însă, deputatul clujean Steluța Cătăniciu -fostă PDL, fostă PNL, actuală ALDE- a pierdut definitiv procesul cu ANI și, potrivit legii, nu mai poate candida la alegerile locale. Printre variantele luate în calcul se numără consilierul local Adrian Mureșan și Leonard Horvath, președintele ALDE Cluj-Napoca.  


Cert este însă că, în cursa pentru Primăria Turda ALDE îl va trimite pe deputatul Mircea Irimie.

Independentul Alexa

O candidatură inedită este cea a jurnalistului Liviu Alexa, din partea Partidului Pentru Cluj, formaţiune aflată în curs de constituire. Liviu Alexa și-a lansat candidatura la Primăria Cluj-Napoca încă din vara anului trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter