Politică

Liderul Jobbik, Vona Gabor: Sprijinim autonomia teritorială. Poate ar trebui modificată Constituţia României

Liderul partidului de extremă dreaptă Jobbik, Vona Gabor, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, că formațiunea sa sprijină autonomia teritorială și că o sugestie ar fi schimbarea Constituției României, pentru a permite acest lucru.

sursa foto digi24.ro sursa foto digi24.ro

Într-un interviu pentru Digi24, Vona Gabor a vorbit despre autonomie și modificarea Constituției. După ce jurnalistul cu care a stat de vorbă i-a spus lideului Jobbik că liderii politici români afirmă că prin Constituţia ei, România este stat unitar, de aceea nu intră în discuţie acordarea autonomiei teritoriale, acesta a afirmat că poate ar trebui modificată Constituția.

“Nu vreau să dau idei, dar poate că în cazul acesta ar trebui modificată Constituţia României. În anii care au trecut noi am văzut în Ungaria că nici Constituţia nu e bătută în cuie, se poate modifica dacă există voinţă politică. Sunt conştient că în acest moment acest lucru nu ar fi simplu de făcut, probabil că nu există nici de partea română deschidere în acest sens, dar aş spune că ori vom concura cu viitorul împreună, ori vom eşua împreună. Acestea sunt alternativele. De asta spun tot timpul să încercăm să găsim împreună soluţii şi când spun asta - şi e important ca telespectatorii români să ştie acest lucru - deci cînd spun asta, eu sunt atacat în Ungaria. Deci eu sunt atacat în tabăra mea, de ce vreau eu să ajung la un acord, când drepturile maghiarilor din Secuime sunt încălcate. Iar eu le răspund de fiecare dată că acestea trebuie soluţionate, aşa cum am spus, Jobbik sprijină autonomia şi autodeterminarea, dar dacă uităm că trăim în această regiune a Europei şi avem probleme comune, atunci vom fi provocaţi unul împotriva altuia iar din această situaţie nu am câştigat niciodată, nici unul, nici altul”, a declarat Vona Gabor.


Reanexarea Transilvaniei la Ungaria nu este reală

Liderul Jobbik a vorbit și despre posibilitatea reanexării Transilvaniei la Ungaria. “Posibilitatea ca Ungaria să reanexeze Transilvania nu este una reală. Nu este o chestiune nici de actualitate, nici reală. Din acest motiv, nu întâmplător, programul Jobbik vorbeşte despre autonomie şi autodeterminare. Dar când am răspuns, tot la o întrebare, dacă aş vrea ca toţi maghiarii să trăiască în aceeaşi patrie, am spus da, evident, pe plan emoţional, dacă vreodată istoria ne va oferi această şansă, atunci nu pot renunţa la acest lucru. E o chestiune emoţională. Dar politica, cum am spus, este un domeniu raţional, sau cel puţin e bine să fim raţionali şi să nu ne pierdem luciditatea. Iar luciditatea îmi spune că astăzi, interesul Ungariei şi cred că şi al României, este să rezolvăm problemele etnice româno-ungare, eu consider că pentru aceasta este nevoie de dreptul la autodeterminare în Transilvania şi mai ales în Secuime”, a afirmat Vona Gabor.


Interviul integral poate fi citit AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter