Politică

Corina Cretu, în mijlocul unui scandal major la Bruxelles. Comisarul european, criticat pentru programul lejer de lucru şi vacanţele prelungite

Aproape jumătate din personalul apropiat comisarului UE pentru politici regionale Corina Creţu a demisionat în timpul primului ei an în funcţie, motivul părând să fie îngrijorările provocate de obiceiurile de muncă ale acesteia, scrie Politico, într-un articol critic la adresa fostului parlamentar UE, citând surse din cadrul cabinetului.

Potrivit publicaţiei, care este citat de Hotnews.ro, foşti şi actuali angajaţi povestesc că aceasta ar avea un program de lucru lejer, ar combina delegaţiile oficiale cu călătoriile de vacanţă şi ar solicita personalului din subordine să îndeplinească sarcini de natură personală.

Corina Creţu a răspuns acuzaţiilor afirmând că plecările sunt provocate de faptul că echipa a fost formată în grabă la preluarea funcţiei, nefiind alegerile ei. "Cu unele persoane, nu am putut lucra", spune comisarul.


Politico scrie că foşti şi actuali angajaţi au descris cabinetul Corinei Cretu ca fiind într-o stare de dezordine pe fondul plecării şefului de cabinet, al şefului adjunct, al şefului de comunicare, dar şi a altora. Rata de rotaţie a personalului este neobişnuit de mare - 8 din cei 19 membri ai cabinetului privat al comisarului au plecat în decurs de 12 luni.

Mai mulţi consilieri din cabinetul personal al comisarului au plecat pentru că s-ar fi temut că nu vor putea să o apere, susţine Politico, adăugând că personalul a început să fie atât de îngrijorat de faptul că Corina Creţu îşi ia prea mult timp liber încât şeful său de cabinet de la acea vreme ar fi avertizat-o că blocarea programului cu menţiunea "timpul comisarului" sau "fără întâlniri" poate părea suspectă.


Publicaţia a vorbit cu 11 foşti şi actuali membri ai cabinetului său, iar mulţi dintre ei au refuzat să comenteze oficial "revolta personalului".

Într-o copie a programului personal al comisarului Creţu din ultimele 12 luni, obţinută de publicaţie, se poate observa că în multe zile de luni, joi şi vineri nu sunt programate întâlniri, iar surse din cadrul personalului au declarat că un program deschis înseamnă că în general aceasta nu lucra în zilele respective.


Din cei 28 de comisari UE, Corina Creţu are cea mai mare rată a absenteismului de la întâlnirile săptămânale ale Colegiului Comisarilor, lipsind la aproape un sfert dintre ele.

Totodată, potrivit Politico, Corina Creţu (în vârstă de 48 de ani) ar ignora adesea regulile de comportament intern ale Comisiei, ceea ce ar fi hrănit frustrarea membrilor cabinetului. Spre exemplu, actuali şi foşti membri ai cabinetului susţin că ea ar fi fumat în birou, ignorând o interdicţie care există la nivelul întregii instituţii.


„Toată lumea i-a spus <<Nu poţi face asta>>, însă a răspuns <<În România un ministru poate să facă ce vrea el>>", susţine un fost membru al cabinetului.

Publicaţia aminteşte că Corina Creţu a fost propusă pentru postul de comisar european de către fostul premier Victor Ponta, şi că soţia acestuia, Daciana Sârbu, este prietenă apropiată cu Creţu. Mai multe surse au declarat că Creţu le-ar fi spus membrilor cabinetului său că pe viitor intenţionează să candideze pentru o funcţie publică acasă.


Corina Creţu îşi apără programul de lucru

Până acum nu au fost depuse plângeri oficiale cu privire la comportamentul comisarului şi nu au fost lansate investigaţii cu privire la problemele de personal, potrivit unui oficial al Comisiei.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Margaritis Schinas a declarat că aceasta "este un membru solid al Echipei Juncker şi că face o treabă bună, în calitate de comisar pentru politici regionale, în privinţa locurilor de muncă şi creşterii economice".

Într-un interviu acordat în urmă cu o luna, Corina Creţu şi-a apărat obiceiurile de lucru, spunând că îşi menţine un program în totalitate profesionist: "Eu sunt cea care nu spune niciodată nu. Am vizitat 24 de ţări, supraveghez toate programele operaţionale. Am 700 de oameni în DG (Directoratul-General - n.red.) pentru care mă pregătesc. Mă pregătesc pentru cabinet."

Potrivit sursei citate, Creţu a recunoscut că încearcă să diminueze, pe cât se poate, orele dedicate întâlnirilor, însă susţine că îşi petrece mult timp citind pentru a se pregăti pentru ele.

"Prefer mai puţine întâlniri şi să fiu mai pregătită decât să am mai multe întâlniri şi să nu ştiu ce spun", a declarat comisarul european.

Corina Creţu a refuzat să răspundă la întrebări despre acuzaţiile membrilor cabinetului potrivit cărora i-ar fi pus sa îndeplinească sarcini de natură personală. "Nu aş vrea să mă înjosesc până la acest nivel. Nu este corect", a spus Corina Creţu.

Dragoş Bucurenci, care a lucrat timp de aproape un an pe post de consilier de comunicare al comisarului Cretu, a declarat în august, când şi-a anunţat plecarea, că a fost o decizie luată de comun acord şi că "doamna comisar avea nevoie de cineva care să se plieze mai bine pe stilul dumneaei de lucru."

Deşi nici Corina Creţu şi nici actualul sef de cabinet nu au vrut să vorbească despre motivele plecării angajaţilor sau despre activităţile ei în zilele în care programul oficial pare să fie lejer, membrii cabinetului susţin că plecarile au de a face cu obiceiurile de lucru ale acesteia.

Politico mai susţine, citând declaraţii ale consilierilor comisarului Creţu, fost vicepreşedinte al Parlamentului european şi fost consilier prezidenţial, că aceştia au fost nevoiţi adesea să rearanjeze programul comisarului după ce a anulat întâlniri spunând că "nu e o persoană matinală", dând vina pentru întârzieri pe naveta dintr-o suburbie a Bruxelles-ului până la locul de muncă.

Potrivit publicaţiei, angajaţii ar fi tras linie la sugestia acesteia de a programa toate întâlnirile după-amiază şi seara, susţin sursele.

Vizite oficiale frecvente în România, deplasare oficială de 4 zile în Reunion transformată în vacanţă de 10 zile

Programul ei personal din ultimele 12 luni indică o tendinţă de a păstra un volum de muncă lejer în jurul weekendurilor, petrecute adesea în România. Sursele au declarat că Mikel Landabaso, fostul ei şef de cabinet, ar fi plecat în septembrie după o dispută cu comisarul pe tema lipsei de rigoare în programul de muncă şi cum îşi petrece timpul în deplasările oficiale.

Surse din cadrul personalului dau exemplul unei deplasări de muncă de 4 zile efectuate în mai la Reunion, care s-a prelungit într-o vacanţă de 10 zile cu soţul său, omul de afaceri Ovidiu Rogoz. Iniţial Corina Creţu a declarat pentru Politico că şi-a extins şederea doar pe weekend, însă ulterior a recunoscut că a fost vorba de 10 zile, precizând: "Am plătit pentru excursie după cele 4 zile de întâlniri".

Wall Street Journal relata în aprilie că ea a venit în România de 5 ori, iar în martie a efectuat o vizită de lucru de 3 zile în România, de marţi până joi, şi că nu şi-a programat nicio întâlnire vineri, alimentând zvonurile că ar fi petrecut un weekend prelungit acasă.

Şapte dintre cele douăzeci de vizite oficiale efectuate de Creţu în decursul ultimului an au fost făcute în România.

În urma articolului din WSJ, Landabaso ar fi avertizat-o că nu este indicat să îşi blocheze bucăţi mari din program, pentru că poate da impresia că nu lucrează, au mai indicat sursele. Fostul şef de cabinet neagă acest lucru, spunând că a discutat cu ea despre agenda de lucru şi că nu a avut nicio problemă cu blocarea unor zile.

Creţu a mai declarat pentru Politico că intervalul de timp blocat din programul său este dedicat cititului: "Este pentru citit. Nu merg la cumpărături. Nu muncesc niciodată mai puţin de 10 până la 8 ore pe zi".

Într-un memoriu intern transmis cabinetului în iunie şi obţinut de publicaţie, Cretu a încercat să reducă programul de întâlniri la cel mult 3 ore pe zi, cu o pauză de 30 de minute între ele.

Sarcini de natură personala

Politico scrie, citând sursele menţionate anterior, că unor asistenţi li s-ar fi cerut să îndeplinească sarcini ce tin de atribuţiile unui asistent personal, în locuinţa Corinei Creţu, ceilalţi membri ai echipei fiind nevoiţi să preia din munca administrativă rămasă astfel descoperită.

Asistenta Corinei Creţu Arina Stoenescu, care a locuit cu comisarul şi care, potrivit mai multor surse, ar fi îndeplinit tot felul de sarcini domestice pe lângă cele oficiale, a revenit în România în luna aprilie invocând motive personale.

Contactată de Politico, Stoenescu a negat că s-ar fi ocupat de sarcini de natură personală pentru comisar.

Înlocuitoarea ei, Aida Bajanaru, fostă SPP-istă a lui Adrian Năstase, ar fi primit aceleaşi sarcini însă i s-a permis sî îşi ia liber, neoficial, 2 zile pe lună pentru a compensa orele de muncă peste program, mai spun sursele. Bajanaru a refuzat să comenteze.

În 2013, mail-ul Corinei Creţu a fost spart de un hacker care a publicat conversaţii private şi fotografii. Acestea ar fi sugerat că politicianul român a avut o relaţie cu fostul secretar de stat american Colin Powell. Ambii oficiali au spus că sunt doar prieteni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter