Politică

Prima REACŢIE a lui Viktor Orban după scandalul Beke Istvan

Premierul Viktor Orban şi-a exprimat îngrijorarea faţă de investigaţiile lansate de către autorităţile române împotriva unor politicieni maghiari din Transilvania şi faţă de o "răsturnare" generală în situaţia drepturilor minorităţii maghiare din România, relatează MTI.

Drepturile europene ale "comunităţilor noastre" sunt "puse în discuţie", a declarat Orban joi, la Budapesta, în cadrul sesiunii plenare a celei de-a 14-a ediţii a Conferinţei ungare permanente (MAERT), referindu-se la limba maghiară.

Orban a criticat atât o "încetinire" a restituirii unor proprietăţi bisericeşti şi ale comunităţii maghiare din România, cât şi lipsa vreunei evoluţii în privinţa educaţiei în limba maghiară în învăţărmântul universitar.


Guvernul ungar va lansa programe menite să-i ajute pe tinerii antreprenori maghiari din străinătate, a anunţat el, cerând susţinerea membrilor MAERT în acest sens. Aceste programe vor include granturi şi împrumuturi, a precizat şeful Executivului de la Budapesta.

Ungaria are nevoie de oamenii de afaceri tineri, vorbitori de maghiară, din străinătate, alături de proprii muncitori înalt calificaţi, a subliniat Orban.


Şeful Guvernului ungar a abordat, de asemenea, problema "unificării educaţiei" în Bazinul Carpatic, inclusiv prin lansarea unor programe de burse.

Orban se referea la Beke Istvan, care, potrivit autorităţilor române, trebuia să realizeze un dispozitiv exploziv care să poată fi acesat de la distanţă şi să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare de 1 decembrie, apoi să se spună că localitatea "a fost atacată de terorişti".


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formaţiunii extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria (HVIM), în urma unor percheziţii care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, acesta fiind pus sub acuzare pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc. Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi noapte, propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

abonare newsletter