Politică

Băsescu, parlamentarilor care vor să modifice Codul Penal: "Opriţi-vă, imbecililor! "

Fostul preşedintele Traian Băsescu a scris, joi, pe pagina de Facebook, că un grup de parlamentari a început o "bătălie nemiloasă cu codul penal" şi cu justiţia pentru a înlocui sintagma "suspiciuni rezonabile" cu sintagma "indicii temeinice", Băsescu declarându-se adeptul "suspiciunii rezonabile".

"Eu, ca om politic, susţin că formularea actuală trebuie să rămînă pentru că dă un spectru foarte larg de apreciere judecătorului. Încercarea de a-l încorseta pe judecător în criterii înguste, la aprecierea arestării preventive, ar fi o greşeală şi, în mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici, deci opriţi-vă! Personal, cred că problema sistemului judiciar este chiar la parte din judecători, la mentalitatea lor legată de propria independenţă sau de propria lor putere", spune Băsescu, într-o postare intitulată "Opriţi-va imbecililor!".

Băsescu a susţinut că "în justiţie, între lege şi soarta unui om, pe de o parte, şi Dumnezeu, pe de altă parte, este doar judecătorul".


"La fel ca şi la comandantul de navă, alături de judecător, nu încape secundul, adică nici procurorul, nici ofiţerul SRI, nici avocatul , nici atmosfera creată de televiziuni, uneori chiar cu sprijinul generos al procurorilor, nici opinia publică, nici foştii ofiţeri acoperiţi dintre judecători şi procurori, nici politicienii.Mai mult ca oricînd justiţia are nevoie de judecătorul care este singur pe baricada legii şi a conştiinţei lui, precum comandantul pe puntea de comandă", a mai comentat fostul preşedinte.

Senatorii Cristiana Anghel (PC) şi Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PSD) au propus, marţi, în Comisia juridică, un amendament la Codul Penal şi la cel de Procedură Penală, prin care "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice", înlocuind sintagma "suspiciuni rezonabile".


Amendamentul a fost susţinut în şedinţa Comisiei juridice de senatorul PSD Ovidiu Donţu, la proiectul pentru modificarea şi competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal şi a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedură penală- L95/2015, şi a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Astfel, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune", s-a modificat, prin amendament, cu următoarea formulare: "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală".


Potrivit motivaţiei senatorilor care au iniţiat amendamentul, noua formulare este "mai apropiată de principiul de drept, consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia".

Ultimele Stiri
abonare newsletter