Politică

Azi în Parlament- Aurelia Cristea vrea să interzică fumatul în spaţiile publice închise

Deputatul PSD Cluj Aurelia Cristea propune o initiativă legislativă pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice inchise. Cristea începe cu Parlamentul României despre care spune că a ajuns un „fumoar public“.

Înainte de a o depune în Parlament, Cristea vrea să o supună consultării şi dezbaterii publice, pentru a obţine un cât mai larg consens din partea tututor celor implicaţi, afectaţi, interesaţi de acest subiect.

Cristea intenţionează să depună proiectul în Parlament la finalul lunii viitoare, după o consultare prealabilă cu toţi actorii implicaţi: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, mass-media, reprezentanţii industriei HoReCa şi ai societăţii civile- militanţi antifumat, pacienţi, studenţi, elevi şi nu numai.


„Termenul de implementare al acestei inițiative legislative, în cazul în care este adoptată, este de 1 ianuarie 2016“, spune Cristea.

„Este un draft, pe care vă invit să îl consultaţi, să îl îmbunătăţiţi, să îl amendaţi, să îl criticaţi, în următoarele 30 de zile. Am solicitat puncte de vedere şi informaţii pertinente (studii, date, cercetări recente referitoare la numărul de consumatori, efectele consumului de tutun şi incidenţa bolilor cauzate de fumat) de la specialişti ai Ministerului Sănătăţii și ai mai multor spitale și centre de recuperare din țară“, mai spune Cristea.  


Ca un prim pas concret, aceasta spune că a început demersursile pentru interzicerea fumatului în interiorul Palatului Parlamentului: „am început strângerea de semnături și am înaintat conducerii Camerei Deputaţilor o solicitare pe care am adus-o la cunoștința tuturor colegilor, printr-un e-mail trimis săptămâna trecută. Solicitarea vizează amenajarea de spaţii special destinate fumatului, aplicarea legislaţiei în vigoare şi descurajarea obiceiului care a transformat Parlamentul României într-un fumoar public“, spune Cristea.  

Între spațiile publice unde Cristea vrea să interzică fumatul sunt restaurantele: „fac apel inclusiv la fumători şi la proprietarii din HoReCa, pentru că nu este o lege a discriminării, este o lege pentru sănătatea noastră! În ciuda percepţiei generale, această lege nu va afecta industria HoReCa, ci va încuraja un nou tip de cultură, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte întreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de mâine“,mai spune Cristea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter