Politică

Un nou partid pe scena politică românească

Asociaţia M 10, fondată recent de Monica Macovei, lansează şi un partid la începutul lunii martie.

Adrian Papahagi Adrian Papahagi

Votul din noiembrie 2014 a fost înțeles de politicieni ca un semnal din partea românilor care și-ar dori o schimbare a clasei politice.

În acest context, mai mulți politicieni și-au anunțat intenţia de a înființa, anul acesta, noi partide politice. „Pe repede înainte“ au luat-o reprezentanţii Asociaţiei M 10, condusă de europarlamentarul Monica Macovei, care se pare că în doar câteva săptămâni îşi va lansa şi un partid. „La începutul lunii martie vom lansa şi un partid, pe lângă această asociaţie. De asemenea, în 27 februarie vom avea o întâlnire regională la Cluj la care vor participa reprezentanţi din mai multe judeţe.


Nu vrem să facem înţelegeri cu unii sau cu alţii, ne dorim ca la alegerile din 2016 să participăm singuri, cu candidaţii noştri. La Cluj, asociaţia are 230 de membri şi chiar ieri, s-a votat, prin vot electronic, primirea a 3000 de membri la nivel naţional, în total“, a precizat Adrian Papahagi, unul dintre fondatorii acestui proiect.  

Fără colaborări cu PMP

Cum PMP este „un proiect compromis“, după cum se exprimă Papahagi, în acest moment nu se pune problema vreunei colaborări. Aceasta deşi Partidul Mişcarea Populară, condus până nu demult de Elena Udrea, are un nou şef.


„Nu se pune problema de a colabora în vreun fel cu PMP, în niciun caz în acest moment.

S-a decis, la nivelul partidului, să se renunţe la fondatori şi să se pună în capul partidului o persoană care astăzi, după cum vedem, este arestată. Este bine că preşedintele Traian Băsescu s-a întors către PMP, dar eu consider că PMP este un proiect compromis.


Am ales să o sprijin oe Monica Macovei în acest proiect curat şi nou, care este Asociaţia M!0“, a mai spus Papahagi.

Asociaţia s-a lansat în ianuarie

Fondatorii Asociaţiei M 10 au anunţat încă de la începutul lunii ianuarie, mai exact de la lansarea proiectului, că este unul civic ce precede înfiinţarea unui nou partid politic în cursul acestui an, având la bază „decalogul celor 10 porunci pentru politicieni“ din campania pentru alegerile prezidenţiale.


„Am creat Asociaţia M10. Toţi membrii fondatori sunt dintre cei care au lucrat în campanie, sunt oameni tineri, normali, decenţi, aşa cum vrem să fie asociaţia şi aşa cum vrem să fie România. Asociaţia noastră este vocea tuturor celor care doresc o Românie decentă, modernă şi prosperă, o România curată, cinstită, fără corupţie, fără furăciuni din banul public", spunea atunci Monica Macovei.

Europarlamentarul mai explica faptul că numele asociaţiei M10 vine „de la merit, de la muncă, de la modernizare“.


Scopul asociaţiei este de a controla administraţia publică din punct de vedere al cheltuirii banilor publici şi să militeze pentru „Ghişeul unic“, precum şi pentru introducerea votului electronic şi a votului prin corespondenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter