Politică

Săftoiu îl „traduce” pe Iohannis: „Justiția are nevoie de independență, nu de presiunea publică!”

Purtătorul de cuvânt al vechiului PDL Adriana Săftoiu a comentat câteva dintre declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis de marţi, referitoare la justiţie. Explicaţiile lui Săftoiu vin după ce preşedintele României a precizat că CSM trebuie să ia măsuri ori de câte ori apar în presă informaţii din dosarele în instrumentare.

„Ar fi o copilărie să nu recunoaştem că unele situaţii chiar au părut «ilegale» prin apariţia in spaţiul public ale acestora (doar că aici nu presa e o problemă!). Şi dacă nu cunoaşteţi exemple, atunci revin cu amănunte. Ştiu şi argumentul în favoarea acestor «situaţii». Dacă presa nu ar fi publicat stenograme, atunci multe cazuri ar fi rămas la sertar, multe încrengături sulfuroase nu ar fi fost deconspirate opiniei publice. Dar acest argument e în defavoarea «independenţei justiţiei». Ori e, ori nu e. Justiţia scoate dosarele de la sertar doar sub presiunea mediatică? Mi se pare mult mai important să aflăm cauza, dacă argumentul e valabil, de ce Justiţia ţine dosare la sertar şi e mai rapidă când apare presiunea mediatică. Evident că imaginile cu mascaţii ridicând politicieni şi îmbogăţiţii suspecti satisfac dispreţul publicului, uneori ură, faţă de aceste categorii non-profesionale. Dar eu tare as vrea să văd şi reportaje cu mascaţi ridicând violatori, criminali, pedofili şi alte categorii la fel de periculoase pentru societate. Se pare însă că nu şi pe acestia îi vrem devoraţi. Ceea ce spune acolo preşedintele Iohannis e că «decenţa» în actul de justiţie ar fi mai necesară decât această expunere extrovertită. Pe fond, şi Justiţia ar trebui să explice de ce e mai lesne să finalizeze dosare dacă ele sunt expuse în presă. Care e criteriul rezolvarii unui dosar? Expunerea mediatică? Ar fi trist!

Rămân însă doua teme care nu au încă inţeles. Faptul că CSM şi Parchetul devin “legislativ” şi Procurorul General in CSAT. Ei, da, aici e nevoie de nota de fundamentare. Poate are sens, dar în lipsa acesteia rămâne loc suficient – şi nu eficient pentru începutul de mandat- la dezbatere, inclusiv critică“, a spus aceasta.


Vă reamintim, unul dintre aspectele abordate de Klaus Iohannis , la şedinţa CSM de marţi a fost scurgerea de informaţii în presă din dosarele aflate în instrumentare. "CSM trebuie să ia măsuri ori de câte ori apar în presă informaţii din dosarele în instrumentare", a declarat Iohannis.

Procuperea preşedintelui ar putea înseamna că presa nu va mai avea acces la detalii din dosarele de corupţie, cum ar fi stenograme, rechizitorii, ordonanţe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter