Politică

Protest anti-Ponta la Cluj-Napoca. Manifestanţii au adus în Piaţa Unirii o "Declaraţie de la Cluj" - FOTO şi VIDEO

Clujenii au participat în această seară la un nou marş împotriva lui Victor Ponta şi a guvernului său. Manifestaţia a început la ora 18.00 în Piaţa Unirii şi s-a încheiat în jurul orei 22.00 şi se estimează că la ea au participat aproximativ 12.000 de protestatari.

UPDATE 20.50: Protestadarii scandează "Demisia" în faţa Prefecturii

Manifestanții au revenit pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi au ajuns în faţa Prefecturii unde s-au oprit şi au scandat "Demisia". Între timp numărul protestatarior a crescut şi să estimează ca a ajuns la aproximativ 8.0000 - 10.000 de persoane.

UPDATE 19.15: A început marşul

 Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 6.000 şi grupul lor crește pe parcursul deplasării. Aceștia au pornit în marș pe Bulevardul Eroilor spre Calea Dorobanților scandând lozinci precum "Vrem spitale, nu catedrale", ”Jos Ponta”, ”Jos Ponta, jos că eşti un mincinos”, ”Poporul, al treilea candidat”, ”Solidaritate”, ”Uniți, salvăm toată România”, ”Solidaritate”, "Vreau o ţară ca afară", "Hai să-i ardem la vot".


UPDATE 19.00: "Declaraţia de la Cluj", un manifest dedicat viitoarei clasei politice şi viitorului preşedinte

În Piaţa Unirii s--a citit un manifest în şapte puncte intitulat "Declaraţia de la Cluj" prin care clujenii cer viitorului preşedinte şi viitoarei clase politice să îşi asume câteva puncte pe care ei le consideră esenţiale pentru bunul mers al ţării precum: drepturile cetăţeneşti, o reformă politică, respectarea separării puterilor în stat prin excluderea politicului din justiţie, reformă în învăţământ şi sănătate, recunoaşterea problemelor de mediu ca fiind naţionale sau încetarea imediată a discursului de tip separatist.


La protest au participat şi câţiva simpatizanţi ai premierului Victor Ponta care au adus într-o cutie o găină moartă pe care au lipit un bileţel pe care scria "Eu sunt Iohannis şi mi-e frică de dezbateri".


UPDATE 18.30: Aproximativ 4.000 de protestatari, adunaţi în Piaţa Unirii

În jurul orei 18:30 în Piaţa Unirii s-au adunat deja aproximativ 3.000 - 4.000 de clujeni. Cornel Vâlcu, unul dintre organiztorii, a ţinut un discurs în care a sublilinat faptul că prin acestă manifestare clujenii vor să îşi exprime nemunlţumirea faţă de Guvernul Ponta şi faţă de candidatul PSD la alegerile prezidenţiale subliniind faptul că "celălat candidat" (n.r. Klaus Iohannis) este ca şi o gură de aer pentru România" dar se referă şi la ce s-a întâmplat românilor din diaspora în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

”Mulţi români nu au putut să voteze în diaspora şi există riscul să se întâmple din nou în turul al doilea. Nu ne-au convins măsurile lui Ponta pentru turul al doilea. Protestul este unul al societăţii civile, în care ne spunem nemulţumirile”, a spus Vâlcu.


El a mai afirmat că "inclusiv azi, Guvernul a încercat să prostească profesorii sub pretextul oferirii banilor pentru cărţi", bani care au intrat vineri în conturile profesorilor. "Guvernul Ponta ne-a dat acum bani de cărți. Sunt colegi de-ai mei pe care îi admir și cărora le mulțumesc. Deja s-au trimis note de protest către rector. Sunt colegi de la București care au anunțat că vor refuza acești bani și îi vor returna către guvern. Eu personal am să anunț că am să fac altceva. Voi cheltui 700 de lei dintre cei pe care i-am primit pentru cărți, dar pe cei 700 de la domnul Ponta îi pun de-o parte pentru amenzile pe care le-am primit și le voi mai primi”, a spus Cornel Vâlcu, profesor la UBB Cluj.

Oamenii au adus cu ei pancarte pe care se puteau citi mesaje precum ”Ponta nu uita că Ardealul nu te vrea”, ”Victoraş eşti pe făraş”, ”Iohannis preşedinte, neamţul nu ne minte”, ”Guvernul trădării a pus capăt răbdării”, ”Nu alegem între candidaţi, ci între două lumi”, ”România nu uita, votul este arma ta" sau "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!"


Manifestări asemănătoare au loc şi în alte oraşe din România precum: Bucureşti, Arad, Timişoara, Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Iaşi, Galaţi sau Bacău. 

--------------------

Protestul de acum este diferit de cel de vinerea trecută - când clujenii au ieşit în stradă în semn de solidaritate faţă de românii din diasporă care nu au reuşit să voteze în primul tur de scrutin - prin faptul că de această dată oamenii vor protesta faţă de premierului Victor Ponta, care este şi candidatul PSD la alegerile prezidenţiale.

Potrivit organizatorilor marşului acesta va dura aproximativ două ore, timp în care, protestatarii vor parcurge pe jos un traseul bine stabilit care va începe din Piaţa Unirii şi va continua pe Bulevardul Eroilor, strada Dorobanților până la sensul giratoriu de lângă Biblioteca Judeţană din Mărăști,  Strada Fabricii, strada București până la blocul Spray, strada Buftea, Bulevardul 21 Decembrie, unde vor fi ocupate din nou două benzi de mers și se lasă o parte a carosabilului liberă de unde traseul continuă până la Primărie şi se încheie în fața Casei de Cultură a Studenților din Piața Lucian Blaga.

Aceştia au mai afirmat că, deşi Guvernul a dat liber studenţilor pentru a vota în oraşele de unde provin, pe pagina oficială de Facebook a protestului, câteva sute de studenţi au precizat că nu vormerge acasă şi vor participa la protest.

abonare newsletter