Politică

Băsescu: Printre candidaţi, oameni cu mentalităţi retrograde care s-ar întoarce înainte de revoluţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Congresul PNŢCD de la Poiana Braşov, că printre candidaţii la Preşedinţie sunt ”oameni cu mentalităţi retrograde, care astăzi s-ar întoarce la rânduiala de dinainte de revoluţie, fie că este vorba despre Ponta, Tăriceanu sau Meleşcanu”.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că aceste alegeri prezidenţiale sunt ”fundamentale” şi a amintit momentul când, în dezbaterea cu Adrian Năstase, la alegerile prezidenţiale din 2004, la un moment dat a întrebat: ”Adriane, cum e posibil ca după 15 ani candidaţii din finala la prezidenţiale să fie doi foşti comunişti?”.

”Să ştiţi, mulţi au spus că a fost un glonţ, Nu, era o întrebare sinceră la care, pe urmă, mi-am dat răspuns”, a arătat Băsescu, precizând că unul era mediul din care provenea Adrian Năstase şi altul era mediul din care provenea el, pentru că avusese şansa de a vedea lumea şi că ”se poate şi alfel”.


Traian Băsescu a spus că întrebarea este valabilă şi astăzi şi poate mai actuală decât atunci, pentru că atunci erau 15 ani de la revoluţie, pe când acum sunt 25 de ani de la revoluţie.

”Vedem printre candidaţi oameni cu mentalităţi retrograde, care astăzi s-ar întoarce la rânduiala de dinainte de Revoluţie. Fie că vorbim de Victor Ponta, de domnul Tăriceanu, de Meleşcanu, aş spune acelaşi lucru, şi întrebarea rămâne valabilă: Cum este posibil ca oameni care nu cred în valorile României democratice să îndrăznească să candideze la funcţia de preşedinte al României?”, a afirmat Băsescu, citat de Mediafax.


Preşedintele a mai spus că, la fel, se întreabă ”cum e posibil să fie credibili candidaţi care în vara lui 2012 loveau fără rezerve în statul de drept şi candidaţi care nici astăzi nu au recunoscut că a fost o greşeală politică enormă, care a decredibilizat România”.

”Aş spune că faţă de 2004, prin lista de candidaţi, nu avem foarte multe opţiuni, foarte multe alternative”, a mai susţinut şeful statului.


Preşedintele a spus că vrea să atragă atenţia asupra ”campaniei furibunde declanşate de Antenele turnătorului Voiculescu şi de televiziunea lui Ghiţă, de denigrare a tot ce ar putea fi democratic, fie că vorbim de justiţie sau de preşedintele care a ţinut ca statul de drept să înceapă să funcţioneze în România”.

”Este o bătălie fără menajamente în procesul de păcălire a românilor, o bătălie care poate fi un punct de inflexiune în evoluţia României. Alegerea unui candidat care nu a făcut compromisuri, care ar continua procesele de consoliderea a statului de drept ar fi şansa României. Alegerea unui candidat care dispreţuieşte statul de drept, care îşi are rădăcinile educaţionale în regimul trecut sau care are mentori din regimul trecut va putea însemna o întorcere în timp a României, o abandonare a luptei pentru curăţarea statului”, a spus Băsescu.


El a mai susţinut că ”aceşti ticăloşi care ar întoarce România înapoi nu vor lucra nici cu armata sau cu structurile de securitate, ci cu forţa politică pe care o au în Parlament”.

”Vor schimba legi, vor pune ei cătuşe DNA, să nu le pună DNA lor, vor pune ei cătuşe ICCJ, nu cu forţa, ci în numele democraţiei, prin legi. Acesta este marele pericol pe care România îl are în faţă”, a afirmat Băsescu.


Şeful statului a mai spus că depinde de români dacă vor avea forţa să voteze un candidat care să nu facă drumul întors sau nu o vor avea, şi atunci vor constata că s-au înşelat, dar va fi prea târziu.

”Fec un apel nu numai la cele două partide care au decis să meargă într-o alianţă până în 2016, electorală acum, la prezidenţiale, şi într-o alianţă politică, pentru alegerile din 2016 (PMP şi PNŢCD), dar şi la toţi românii, să înţeleagă capcana către care îi împing Antenele lui Voiculescu, un imperiu construit pe banii de la Crescent, ai securităţii. (...) Nu e declaraţie politică ceea ce vă spun. Sunt oameni care se dau extrem de intransigenţi şi care în interiorul trustului Grivco au semnat transferul a milioane de dolari de la Crescent, firma securităţii, către diverse firme din Grivco. O să vină momentul să le spun numele, dar vreau să ştiţi că acest trust de presă, ca de altfel tot ce înseamnă Grivco, şi-a pus bazele cu milioane împrumutate de la un Crescent al cărui moştenitor rămăsese Voiculescu. Acum vedeţi manifestându-se banii securităţii, prin trustul Antena 3, minciună, propagandă, înşelarea populaţiei, este ceea ce face acest trust, alături de trustul lui Ghiţă, România TV”, a mai declarat Traian Băsescu la Congresul PNŢCD de la Poiana Braşov.

Preşedintele a mai spus că a vorbit ”cu o sinceritate totală”, pentru că aşa simte, şi a adăugat că are ”toate elmentele să creadă şi să spună că România este într-un moment crucial, al drumului înainte sau al drumului îanpoi”.

abonare newsletter