Politică

Traian Băsescu: În estul Ucrainei e un război hibrid. Federaţia Rusă e partenerul teroriştilor în operaţiunea legată de uciderea a 298 de persoane

Președintele Traian Băsescu a prezentat, luni seară, mai multe sancțiuni impuse de Consiliul European pentru Rusia, ca urmare a doborârii avionului în regiunea ucraineană Donețk.

Declara'iile preşedintelui:

"Din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor în această operaţiune legată de uciderea a 298 de persoane", a subliniat șeful statului.

„Consiliul European convine să extindă măsuri restrictive cu scopul de a viza entități care sprijină material sau financiar acțiuni care amenință suveranitatea, independența și integralitatea teritorială a Ucraineni. Consiliul European solicită examinarea posibilității de a viza persoane sau entități care furnizează activ sprijin material sau financiar liderilor ruși responsbili de destabilizarea Crimeei sau a Ucrainei”, a afirmat Traian Băsescu.

„Consiliul European solicită BEI să suspende noi operațiuni financiare în Rusia. Banca Europeană de Investiții are interdicție de a mai semna noi operațiuni financiare”, a completat președintele.

„În ședința Consiliul European din 16 iulie s-a trecut la a se da sarcini către Consiliul UE - cred că se face diferența între Consiliul European, al șefilor de  stat și guvern, și consiliul UE, unde participă miniștrii, și care pun în aplicare deciziile - aș spune că asta înseamnă intrarea în etapa 3 de sancțiuni, trecându-se de la interdicții de călătorie la sancțiuni către companii”, a mai spus Băsescu.

„În urma analizei, în ceea ce privește prăbușirea avionului responsabilitatea aparține în mod direct grupării teroriste din estul Ucrainei. În opinia noastră, în punctul de vedere al României, în estul Ucrainei se desfășoară un război hibrid. Din păcate, Rusia este partenerul teroriștilor responsabili de tragedia din estul Ucrainei”, a punctat președintele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter