Politică

Cu ce ne-am ales după doi ani de guvernare Ponta?

Sociologii clujeni consideră că preocupările Guvernului Ponta au fost, în cei doi ani de la instalare, eminamente politice, constând în „eterna fixaţie- regimul Băsescu“.

Miercuri s-au împlinit oficial doi ani de când România este condusă de Guvernul Ponta. Pe atunci sub denumirea de USL, PSD şi PNL promiteau marea cu sarea. Aceasta s-a transformat între timp într-o „mare“ de taxe şi impozite şi locuri de muncă doar pe hârtie.

După aproape doi ani, PNL şi PSD s-au şi despărţit, lăudându-se, la Cluj cel puţin, cu lucruri pe care nici măcar nu le-au făcut.


Tot mai săraci

Astfel, un bilanţ al realizărilor Guvernului Ponta relevă faptul că au fost 16 modificări aduse Codului Fiscal, 34 de taxe noi sau majorate, dar şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi de la 1 aprilie, arată realitatea.net.  De asemenea,, suntem ţara cu cea mai scumpă motorină şi suntem mai săraci de la an la an. Din 2010 până în 2013 românii au ajuns să consume -de la 1.697 kg de cartofi, doar 1.482 kg, mai arată realitatea.net. În ce priveşte şomajul, în mai 2012 - 7,7% , în timp ce în martie 2014 - 7,2%, adică 724 mii someri. La capitolul realizări, se înscriu scăderea TVA la pâine: de 24% la 9%, creştere economică de 3,5% în 2013 şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Eterna fixaţie, „dictatura lui Băsescu“

Marile reforme, regionalizarea şi revizuirea Constituţiei au fost lăsate şi acestea de izbelişte. În opinia sociologului clujean, Ioan Hosu, preocuparea principală a actualei puteri a fost „eterna fixaţie de altfel, regimul dictatorial al lui Băsescu“. „Ne-am ales după aceşti doi ani doar cu discuţii şi dispute şi cu ruperea USL care s-a produs acum câteva luni. Fixaţia lui Ponta rămâne aşa-zisa dictatură a lui Băsescu, nu problemele societăţi româneşti, cu marile reforme, adică cu totul altele decât cele anunţate în campanie. Au fost preocupări eminamente politice, acum e campanie din nou, dar vedem aceleaşi discuţii şi dispute, de exemplu cu cine votează şi de ce votează Băsescu, la prezidenţiale“, a comentat Ioan Hosu.


La Cluj, se laudă cu ce n-au făcut!

Un bilanţ a realizat şi fostul premier Emil Boc. În opinia acestuia, PSD manipulează în campania electorală pentru europarlamentare, folosind panouri în care vorbeşte despre lucruri pe care nu le-a realizat, precum numărul de kilometri de autostradă sau sumele atrase din fonduri europene.

„Nu am văzut atâta manipulare în ultimii 20 de ani câtă există în momentul de faţă din partea PSD, să foloseşti panouri electorale în care să vorbeşti de lucruri pe care nu le-ai realizat tu. Adică să vorbeşti de kilometri de autostradă pe care nu i-ai făcut, să vorbeşti de fonduri europene pe care nu tu le-ai adus. Banii europeni cu care se laudă Ponta sunt rezultatul muncii Guvernelor Boc şi Ungureanu, pentru că pe vremea aceea s-a lucrat ca aceste proiecte să aducă banii astăzi, care să vină în ţară. În schimb, proiecte noi ale Guvernului Ponta care să aducă bani pentru viitor sunt foarte puţine. Din nefericire, vom culege roadele prostiei acestui guvern peste un an sau doi, pentru că tot ce nu se munceşte acum vom plăti doi sau trei ani de aici înainte“, a spus, miercuri, fostul premier.


Emil Boc a mai spus că măsurile de austeritate de acum patru ani au fost luate pentru ca România să nu se prăbuşească din punct de vedere economic.

„Astăzi, la doi ani după criză, sub Guvernul Ponta, românii trăiesc mai rău decât în perioada când eram în criză. Asta este realitatea pe care o putem constata, din nefericire. Atunci am fost obligaţi să luăm măsuri de austeritate pentru ca România să nu se prăbuşească din punct de vedere economic, iar astăzi, la doi ani de guvernare Ponta - 2012-2014 - românii trăiesc mai rău. Asta spune totul despre comparaţia dintre cele două perioade“, a mai declarat Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter