Politică

Schulz: Am fost surprins de observaţiile lui Băsescu, o să îl întreb personal ce a vrut să spună

Preşedintele PE, Martin Schulz a declarat, sâmbătă, după lansarea eurocandidaţilor PSD-UNPR-PC, că a fost surprins de observaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa sa, menţionând că şeful statului nu i-a citit cu atenţie declaraţiile şi că îl va întreba personal la ce anume s-a referit.

"Am fost surprins de observaţiile preşedintelui Traian Băsescu. L-am respectat întotdeauna din punct de vedere instituţional, ca preşedinte al României.(...) În ultima întâlnire pe care am avut-o cu preşedintele Băsescu am discutat despre Schengen, am susţinut accesul României în spaţiul Schengen, astfel că am fost un pic surprins de ceea ce a spus despre mine. O să îl întreb personal la ce anume s-a referit, nu am înţeles", a declarat MartinSchulz, la finalul evenimentului de la Romexpo.

Preşedintele PE a explicat la ce s-a referit când a vorbit despre anexarea Crimeii, arătând că "este o încălcare teribilă a legilor internaţionale, iar Rusia este obligată să respecte regulile internaţionale".


"De aceea, sancţiunile sunt justificate. Am declarat că trebuie să căutăm soluţii diplomatice, în ultimă instanţă. Putem discuta. Dacă este o nouă ameninţare, la adresa Moldovei, de exemplu, trebuie să mărim aceste sancţiuni. Şi am spus că trebuie să informăm cetăţenii noştri că sancţiunile la adresa Federaţiei Ruse ne afectează şi pe noi. Acest lucru am spus, şi sunt surprins de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, cred că nu a citit cu atenţie", a mai afirmat Martin Schulz.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este importantă o prezenţă bună la euroalegeri, scrutin care va prefigura numele viitorului şef al Comisiei Europene, care poate fi socialistul Martin Schulz, pentru care "anexarea Crimeei era un fapt împlinit", sau popularul Jean-Claude Juncker.


Traian Băsescu a declarat că ar fi important de dezbătut în eurocampanie motivele pentru care să fie condusă Comisia Europeană, de acum înainte, de Jean Claude Junker sau de Martin Schultz, "mai ales dacă privim lucrurile prin prisma ultimelor declaraţii şi acţiuni ale socialiştilor".

Preşedintele a explicat că se poate face o dezbatere pe acesată temă, şi anume ce este în avantajul Românei să avem un preşedinte al Comisiei Europene socialist sau un un preşedinte de Comisie din spectrul PPE.


"Nu mai vorbim de faptul că trebuie să ne uităm şi la dimenziunile ţărilor, nu cumva riscăm să creăm o forţă incredibilă unui singur stat care, oricum, este extrem de influent prin crearea condiţiilor ca domnul Schultz să devină preşedinte al Comisiei Europene?", a mai spus Băsescu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter