Politică

SONDAJ. 46% dintre românii intervievaţi l-ar vota acum pe Nicolae Ceauşescu la prezidenţiale

Românii sunt tot mai nostalgici după regimul Ceauşescu. Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie scoate la iveală că peste 70 la sută dintre cei intervievaţi consideră că lucrurile în România se îndreaptă spre o direcţie greşită.

Mai mult, 46% dintre ei spun că dacă Nicolae Ceauşescu ar candida la alegerile prezidenţiale, ar fi dispuşi să-l voteze.

Aproape trei sferturi dintre români (73%) consideră că direcţia spre care se îndreaptă România este greşită, în timp ce doar 23% spun că este bună.


69% dintre persoanele chestionate au susţinut că trăiesc mai rău acum decât înainte de 1989. 35% consideră că trăiesc „probabil mai bine acum, dacă nu ar fi fost evenimentele din 1989”.

Siguranţa locului de muncă, mai importantă decât libertatea

Întrebaţi ce îşi amintesc despre comunism, 23% dintre românii intervievaţi au făcut referire la faptul că aveau un loc de muncă, iar 14% au menţionat „traiul bun”.


Sondajul a fost realizat între 3 şi 6 aprilie, pe un eşantion de 1349 de subiecţi.

Sociologul Vasile Dâncu a explicat la Digi24 rezultatele acestui sondaj: „Românii spun că Revoluția din decembrie 1989 a fost cel mai important eveniment din istorie. Dar mai spun că perioada de acum i-a încurcat din punct de vedere al siguranței locului de muncă.


Oamenii evaluază și spun că au amintiri plăcute.

Perioada asta de tranzit, între amintiri și nesiguranță, va dura câteva decenii. Sociologii spun că trebuie să treacă trei generații.


Un sfert din populația României este nostalgică după comunism.

Interesant este că cei mai mulți români spun că nu ar fi votat pentru executarea lui Nicolae Ceaușescu, dar că, totuși, şi-a meritat soarta”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter