Politică

PDL şi PNL, front comun pentru o lege care falimentează consiliile judeţene

PDL ar putea să facă front comun cu PNL pentru a ataca la CCR un proiect care bagă „pe gâtul“ consiliilor județene 25% din cheltuielile asistenților personali și a persoanelor cu handicap.

Democrat liberalii au anunţat zilele trecute că vor ataca la CCR Ordonanţa de Urgenţă care a trecut tacit de Camera Deputaţilor, în cursul săptămânii trecute referitoare la cheltuielile suplimentare pe care vor trebui să le suporte consiliile judeţene.

Nu este exclus ca în acest demers să li se alăture şi liberalii, care la rândul lor, subliniază că este un efort financiar. Mai întâi însă proiectul va trebui să treacă şi prin Senat. „Vor creşte cheltuielile la Consiliul Judeţean, iar acest lucru este desigur un efort financiar.  Ne obligă la cheltuieli suplimentare. Este o formulă pe care cei de la putere au impus-o, dar este bine că PDL a decis să atace această ordonanţă, voi discuta şi eu cu colegii mei de partid despre asta“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi totodată liderul PNL Cluj, Horea Uioreanu.  


„Furăciune“ de la bugetul local

PDL a anunţat zilele trecute că va ataca această ordonanţă la CCR, însă acest lucru va fi posibil numai după ce va trece şi de Senat, ceea ce ar putea dura o bună bucată de vreme, după cum subliniază senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe. „Nu ştim când va ajunge la Senat. Este un efort financiar pentru că aceşti bani ar putea să fie folosiţi pentru altceva, este o furăciune din bugetul local. PDL va ataca la CCR proiectul de lege prin care Consiliile Județene sunt subjugate financiar și in imposibilitatea dezvoltării datorită acestei noi obligații bugetare abusive“, a completat Alin Tişe.

Ordonanţa a trecut „în taină“ de Camera Deputaţilor

Vă reamintim, Ordonanţa de Urgenţă despre care democrat liberalii spuneau încă de săptămâna trecută că a trecut tacit, şi anume O.U.G. nr. 103 din 14 noiembrie 2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, la articolul 20 prevede că:


„Începând cu anul 2014, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proporţie de cel mult 75% din necesarul de fonduri stabilit în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale .

Pentru finanţarea integrală a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) şi (2), autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să aloce sume din bugetele locale ale acestora, dar nu mai puţin de 25%“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter