Politică

SONDAJ: Antonescu şi Ponta, probleme diferite la alegeri

Un sondaj IRES aruncă în aer partidele care alcătuiau USL - PSD și PNL. Liderii celor două partide au mari probleme, arată datele studiului.

Cu mai puțin de două luni înainte de alegerile europarlamentare și cu jumătate de an înainte de cele prezidențiale, PSD și PNL, adică cele două partide care au format până curând USL au probleme. Și mai ales liderii acestora, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Cel puţin aşa arată datele unui sondaj de opinie realizat de IRES în data de 26 martie, dat publicităţii zilele trecute.

Situaţie dramatică la prezidenţiale

Potrivit cercetării, PSD ar obține 42 de procente la alegerile europarlamentare, urmat de PNL cu 14%, de PDL, cu 11 procente și de Partidul Mișcarea Populară, cu 10%, arată realitatea.net.


Situația dramatică apare atunci când vine vorba de alegerile prezidențiale. Pentru că Victor Ponta e mult sub scorul pe care l-ar strânge PSD-PC-UNPR, cu 11 procente mai puțin, adică 31%.

Crin Antonescu stă și mai rău, din două motive. Primul ține de scorul de la europarlamentare, de 14%. Antonescu a anunțat că dacă PNL nu ia 20% la europarlamentare, demisionează din fruntea PNL. Al doilea ține de cursa prezidențială, acolo unde potrivit IRES, este pe locul 3, după Mihai Răzvan Ungureanu, ambii creditați cu 12 procente. Posibilul înlocuitor al lui Antonescu, Klaus Iohannis are doar 3%.


Nici alternativele PSD la Ponta nu stau grozav - Călin Popescu Tăriceanu are șapte procente, Sorin Oprescu are 6%.

Traian Băsescu apare și el în întrebarea deschisă, deși nu mai poate candida. Are 10%.


Studiul IRES a fost realizat în 26 martie, pe un eșantion de 1446 de persoane și are o marjă de eroare de +-2,7%.

Iohannis, un adversar greu pentru Ponta

Pe de altă parte, ultimul studiu INSCOP, dat publicităţii recent releva faptul că într-un tur al II-lea al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis ar fi un adversar greu pentru Ponta. Astfel, sondajul arăta că dacă duminica viitoare s-ar organiza turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta, liderul PSD, ar ieşi triumfător în „meciul“ cu Crin Antonescu, şeful PNL, scor 57,5% - 42,5%. Dacă Victor Ponta l-ar înfrunta însă pe Klaus Iohannis, primar al Sibiului şi prim-vicepreşedinte PNL, actualul premier ar câştiga disputa cu un scor mult mai strâns, 51,1% - 48,9%.


Jumătate dintre români vor vota la europarlamentare

În ceea ce priveşte prezenţa românilor la vot, potrivit datelor, aproape jumătate dintre participanții la studiu (47%) susțin că vor merge sigur la votul pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. 6 din 10 respondenți au auzit de decizia Elenei Băsescu de a se retrage din cursa pentru europarlamentarele din acest an. 71% dintre cei chestionați cred că Elena Băsescu a procedat bine atunci când a luat decizia de a nu mai candida. Puțin peste jumătate dintre respondenți (51%) spun că decizia de a renunța la candidatură le-a schimbat în bine părerea față de Elena Băsescu, dar, pentru o treime dintre ei, decizia acesteia nu a influențat cu nimic părerea lor despre actualul europarlamentar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter