Politică

SCANDALOS Sogor Csaba: „Suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate”

La lansarea candidaţilor UDMR pentru alegerile europarlamentare de la Odorheiul Secuiesc, actualul europarlamentar Sogor Csaba a declarat că ungurii sunt dispuşi să îi facă pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate.

„În Secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu suntem minoritari, aşa cum se simt colegii noştri români în Uniunea Europeană. Noi, maghiarii din Ardeal avem dreptul să trăim în Europa, ştim ce vrem şi cum va fi lumea pe care o dorim. Şi suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate, pentru asta vă cer ajutorul!”, a sunat apelul „mobilizator” cu care şi-a încheiat cuvântarea Sogor Csaba, potrivit gandul.info.

„Nu e adevărat, nu asta a zis, probabil a fost foarte greşit tradusă. A zis că în Uniunea Europeană toţi suntem minoritari, şi românii sunt minoritari şi asta trebuie să înţeleagă fiecare şi românii trebuie să înţeleagă ce simţim noi ca minoritari, nu a vorbit despre românii din Secuime”, a încercat să-l „scoată” ulterior, la finalul mitingului, prim-vicepremierul Kelemen Hunor.


În ceea ce îl priveşte, Vincze Lorand a promis că prioritatea sa ca europarlamentar va fi ca "autonomiile din Europa să fie împământenite şi în Ardeal”.

Borbely Laszlo: „Vom avea şi autonomia, pentru că ni se cuvine”

Primit cu aplauze şi „Happy birthday to you!” pentru ziua sa de naştere, vicele politic al UDMR, Borbely Laszlo şi-a început alocuţiunea cu o inventariere a celor prezenţi, pe judeţe. Concluzia:


„Suntem cu toţii aici, maghiarii din tot Ardesalul şi dinBanat, şi de aceea suntem puternici, de 25 de ani suntem puternici. De ce? Pentru că avem dreptate. Şi trebuie să spunem concetăţenilor nostri acest lucru. Încă în 1990, apoi mult mai răspicat în 1993, am formulat toate drepturile noastre, tot ceea ce vrem. Şi foarte multe lucruri s-au realizat de atunci, deşi mulţi au fost sceptici că se va realiza ceva. Mulţi au crezut că nu vom putea ridica satuia libertăţii la Arad, mulţi au fost sceptici că ne vom putea folosi limba noatră în învâţământ, de toate gradele, sau că vom putea obţine retrocedarea pădurilor către composesorate.”

Apoi a venit şi concluzia: „Ce vrem noi în Parlamentul Europei? Simplu: toate drepturile despre care v-am vorbit. Şi vom avea şi autonomia, pentru că ni se cuvine”.


Kelemen Hunor: „Dacă maghiarii nu vor ieşi la vot, pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români”

După alocuţiunile de bun-venit ale gazdelor – primarul Bunta Levente şi senatorul Verestoy Attila - la microfon a urcat Kelemen Hunor, liderul Uniunii şi proapăt vicepremier al guvernului român.

„Interesul nostru comun, al tuturor maghiarilor din România, este să trimitem cît mai mulţi reprezentanţi la Bruxelles. Noi, maghiarii din România, credem în Europa, avem aceleaşi valori comune şi aceleaşi principii comune pe care se bazează Europa”, şi-a început el alocuţiunea.


Apoi a continuat: „Trebuie aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal, trebuie să cultivăm spiritul transilvanismului aici, trebuie să ducem spiritul transilvanismului în Europa. În ultimii 25 de ani ne-am străduit ca graniţele să nu constituie o piedică în relaţiile maghiaro-maghiare, iar aderarea României la UE a consolidat acest lucru. Europa trebuie să ne apere interesele, să adopte o legislaţie  pentru apărarea minorităţilor. Iar noi, la rândul nostru, noi ne străduim ca vocea noastră să fie auzită şi ascultată în Europa. Comisia Europeană a respins cererile noastre, dar noi nu vom renunţa, vom merge la CEDO pentru apărarea drepturilor şi întereselor noastre. Avem un mesaj simplu: candidaţii nostri nu vor ajunge în Parlamentul European dacă nu vor primi voturile maghiarilor, dacă maghiarii nu vor ieşi la vot ca să voteze  candidaţii UDMR , pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români. Succesul nostru este deci şi succesul tuturor maghiarilor, iar pentru asta ne bazăm pe fiecare maghiar, şi acum, şi în viitor.

La festivitatea de lansare a candidaților UDMR pentru alegerile europarlamentare, care a avut loc la Sala sporturilor din Odorheiul Secuiesc, au participat circa 1.500 de persoane. Evenimentul, desfășurat sub sloganul ''Transilvania în Europa'', a început cu intonarea imnului secuiesc și cel al Ungariei și s-a încheiat cu o binecuvântare creștinească rostită de călugărul franciscan Bojte Csaba și imnul Uniunii Europene.


Printre candidații UDMR pentru Parlamentul European se numără Iuliu Winkler, Sogor Csaba, Vincze Lorant, Hegedus Csilla și Antal Lorant.

Ultimele Stiri
abonare newsletter