Politică

Traian Băsescu: Nu ne temem de război, în cazul Crimeei

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul emisiunii „Adevărul Live” că nu va fi război în zona Mării Negre, iar românii nu trebuie să se teamă de vreo agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei, România neavând riscuri de securitate directe.

„Categoric nu, nu ne temem de război. Nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina, cu atât mai puțin în Crimeea. În Crimeea nu se schimbă nimic din punct de vedere militar. În niciun caz românii nu trebuie să se teamă de o agresiune din partea Rusiei sau Ucrainei. Dacă am fi fost în pericol direct aș fi spus-o. Dar nu avem riscuri directe de securitate, în ceea ce privește riscurile regionale, acestea sunt în creștere. Pentru mine, ce s-a întâmplat în Crimeea este o proiecție pentru un scenariu posibil în Republica Moldova. Acest lucru nu-l mai putem privi la rece, pentru că este și o chestiune sentimentală.
În niciun caz România nu va interveni militar, să tăiem din capul locului că România va interveni de capul ei în Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu., potrivit B1.ro.

Acesta a mai spus că se aştepta ca la referendumul din Crimeea să fie în favoarea alipirii de Rusia în jur de 70-75% din votanţi, nu 96,6%.

Preşedintele a precizat că, după referendum, din punct de vedere militar nu se schimbă nimic în Crimeea, iar Federaţia Rusă va menţine toată flota de la Marea Neagră, numărul de militari va fi tot 25.000, cât au fost şi până acum prin acord, iar activităţile militare, aceleaşi.

"Deocamdată, Moldova și-a asumat un statut de neutralitate. Adesea am depistat aproape o plăcere a politicienilor moldoveni la vârf să bârfească mai degrabă România decât Federația Rusă. Abordarea politică la Chișinău e una riscantă, de a nu spune direct în față la Moscova cum vor să rezolve problema transnistreană, cum vor să evolueze spre Vest. În Republica Moldova avem o majoritate proeuropeană la guvernare care nu îndrăznește să-i spună Rusiei ce e de spus, și avem o poziție anti-europeană puternică. Nu e un parcurs garantat al Republicii Moldova spre UE”, a adăugat Băsescu.

abonare newsletter