Politică

Laszlo Tokes: Împreună cu românii, să luptăm pentru autonomie în întreaga Transilvanie

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, compară revoluţia ungară din 1848 cu cea din România anului 1989 şi spune că trebuie continuată "schimbarea de regim" şi "să ne împăcăm, dar fără să ascundem adevărul", reiterând că situaţia demografică a maghiarimii "se poate compara cu cea a tătarilor din Crimeea".

Preşedintele CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes, i-a îndemnat, sâmbătă, pe maghiari să lupte împreună cu românii pentru autonomie în întreaga Transilvanie, "ţinută în frâu de conducerea din Bucureşti prin prefecţii impuşi", el spunând că lupta nu trebuie să fie "unii împotriva altora".

Laszlo Tokes i-a îndemnat pe maghiarii din Ardeal, sâmbătă, într-un discurs ţinut în limba maghiară în faţa celor aproximativ 400 de persoane care au participat la manifestările organizate de PPMT la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre din Oradea, să continue lupta pentru autonomie, dar nu doar pentru cea a regiunii Partium, ci în întreaga Transilvanie, transmite mediafax.ro.


"Sărbătoarea de acum are o însemnătate deosebită şi pentru că acest an a fost decretat ca Anul autonomiei pentru Partium, pentru că sărbătorim nu numai trecutul, ci şi prezentul şi viitorul. Războiul nostru de acum îl putem numi bătălia pentru autonomie. Sunt unii care se gândesc doar la secuime şi uită celelalte zone ale Ardealului. Trebuie să vorbim despre tot Ardealul, despre maghiari, dar şi despre români, pentru că împreună cu conaţionalii români trebuie să luptăm pentru autonomia acestei regiuni, ţinută în frâu de conducerea din Bucureşti prin prefecţii impuşi", a spus Tokes.

El a afirmat, însă, că maghiarii nu trebuie să lupte pentru autonomie împotriva românilor şi nici invers, ci "împreună".


"Se pune şi acum întrebarea, vrem să fim slugi sau liberi? Dar nu înseamnă să luptăm unii împotriva altora, ci împreună. Acesta este mesajul zilei de azi. Un popor subjugat nu va putea niciodată să fie liber. Dacă pe noi, maghiarii, ne subjugă în România, nu doar pentru noi, ci şi pentru români va fi o îngrădire a libertăţilor", a spus Tokes.

Ultimele Stiri
abonare newsletter