Politică

EuObserver: Europarlamentarele în România, o chestiune de nepotism

Scandalurile de clientelism, nepotism şi corupţie printre europarlamentarii români vor contribui la o prezenţa redusă la vot pentru alegerile europene în România.

Într-un amplu articol dedicat europarlamentarelor, preluat de site-ul Ziare.com, publicaţia EuObserver scrie că partidele româneşti întocmesc liste de candidaţi pentru Parlamentul European care, cu câteva excepţii, oferă o rută prin care rudele, prietenii şi partenerii de viaţă ai elitei politice bucureştene îşi asigură o slujbă confortabilă în occident.

Printre actualii europarlamentari români, cu şanse mari de realegere, se număra soţia premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, soţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, Adina Vălean, şi fiica preşedintelui Traian Băsescu, Elena Băsescu. Printre ceilalţi candidaţi se numără foşti prezidenţiabili, foşti ministri şi consilieri ce şi-au declarat loialitatea faţă de liderii lor, mai scrie publicaţia citată.

Scandalurile Becali şi Severin

Printre europarlamentarii români aleşi în 2009 au existat două mari scandaluri, aminteşte EuObserver. Este vorba despre George Becali şi Adrian Severin.

George Becali, acum fost europarlamentar si finanţator al echipei Steaua, care a făcut milioane din afaceri necurate cu statul, potrivit sursei citate, a reprezentat partidul extremist PRM, cu speranţa că PE îl va apăra de procesele penale. Ulterior a trecut la PNL şi a intrat în Parlamentul român în 2012.

Becali a fost între timp anchetat şi condamnat pentru că a oferit mită, a folosit documente false şi le-a ordonat gărzilor să-i răpeasca pe hoţii ce îi furaseră limuzina şi ispăşeşte trei ani şi jumătate în închisoare.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a fost înregistrat de un jurnalist Sunday Times acceptând mită pentru a influenţa legislaţia europeană, în 2011, a demisionat din partidul său însă continuă să fie europarlamentar. Un alt europarlamentar, slovenul Zoran Thaler, care a fost surprins făcând acelaşi lucru, şi-a dat demisia din PE şi a fost condamnat la peste doi ani de închisoare în ţara sa.

Clasa politică română a fost afectată de o serie de condamnări pentru corupţie înainte de alegerile europene din mai şi alegerile prezidenţiale din noiembrie şi mulţi politicieni importanţi se află în închisoare.


Marţea neagră

În decembrie, clasa politică a încercat să treacă o lege care ar apăra membrii săi de anchete de corupţie, lege condamnată de UE şi SUA. O mare parte a generaţiei tinere angajată în politică amână aderarea la un partid din cauza corupţiei şi preferă societatea civilă sau posturi la catedră.

Tocmai această lipsă de alternativă la actuala clasă politică duce la cinism în rândul populaţiei, înainte de alegeri. România este printre statele membre UE cu cel mai mare nivel de absenteism la alegerile europene.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter