Politică

Iohannis: Nu sunt dispus să renunț foarte ușor la primărie

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat vineri că nu este dispus să renunțe "foarte ușor" la funcția sa, după ce conducerea PNL, partid în care ocupă funcția de prim-vicepreședinte, l-a nominalizat pentru postul de ministru de Interne și vicepremier.

"Nu sunt dispus să renunț foarte ușor la primărie. Există antecedente (...), un fost primar general care a putut să fie în același timp și prim-ministru și bine a făcut", a spus Iohannis.

El a mai precizat că, dacă legislația permite acest lucru, va face apel la legislație.


"Cred că se găsesc soluții pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum evoluează lucrurile", a adăugat Klaus Iohannis.

El a afirmat însă că această problemă nu este una "de strictă urgență, de astăzi, de mâine, de poimâine".


Iohannis a arătat, însă, că există și posibilitatea să renunțe la primăria Sibiului, dacă lucrurile vor funcționa bine în Guvern.

"Dacă în Guvern — fiindcă nu știu cum voi reacționa, n-am fost încă niciodată membru al Guvernului, cum au fost colegii mei — dacă lucrurile acolo vor funcționa bine și spre mulțumirea partidului, atunci evident, la un moment dat va trebui să renunț la calitatea de primar", a susținut Iohannis.


Întrebat ce decizie va lua, dacă va fi nevoit să aleagă între funcția de primar și cea de membru al Guvernului, Klaus Iohannis a răspuns: "Sper să am atunci inspirația potrivită pentru a face o alegere bună", scrie Mediafax.

Incompatibilitate între cele două funcţii, conform Constituţiei

Constituţia României prevede, la articolul 105, că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de parlamentar, iar în Legea 161/2003 se menţionează explicit că funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru.


Potrivit articolului 105 din Constituţie, funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, Constituţia prevede că funcţia de ministru este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. Alienatul 2 menţionează că alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

Totodată, Legea 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, menţionează, la articolul 87, incompatibilităţile funcţiei de primar.


În plus, funcţia de primar este incompatibilă cu cea de deputat sau senator, dar şi cu funcţia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat sau o altă funcţie asimilată acestora, precum şi orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale.

Articolul 91 alineatul 3 din Legea 161/2003 precizează că alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie.
În situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter