Politică

Cum s-a ascuns Ponta de Nuland

Premierul Victor Ponta a reuşit să gafeze din nou, lipsind de la vizita asistentului secretarului de stat american, Victoria Nuland, fiind în schimb prezent pe Facebook.

Victor Ponta, sursa foto: evz.ro Victor Ponta, sursa foto: evz.ro

Victoria Nuland, adjuncta secretarului de stat american John Kerry, s-a aflat în România vineri şi sânbătă pentru a discuta cu oficialii români despre statul de drept, independenţa Justiţiei şi realţiile bilaterale. Ea s-a întâlnit cu preşedintele României, Traian Băsescu, cu şeful DNA, Laura Codruţa Koveşi, cu şeful diplomaţiei române Titus Corlăţean, cu reprezentanţii societăţii civile şi cu presa. 

Marele absent de pe agenda întâlnirilor a fost premierul Victor Ponta, care nu se afla în ţară, deşi agenda Victoriei Nuland a fost făcută cu ceva timp în urmă. Şi, deşi a lipsit de la întâlniri şi discuţii, premierul a fost în schimb activ pe reţelele de socializare.  Victor Ponta a postat sâmbătă un mesaj pe Facebook prin care i-a urat „La mulţi ani” ministrului de Externe Titus Corlăţean.


„Alte obligaţii“ de onorat

A fost „o coincidenţă“ faptul că premierul Victor Ponta a avut „alte obligaţii“ de onorat în timpul vizitei Victoriei Nuland la Bucureşti. 
Aşa a explicat asistentul secretarului de Stat al SUA absenţa premierului de la discuţii. Victoria Nuland a evitat să comenteze absenţa şefului Executivului român pe parcursul vizitei sale la Bucureşti, precizând că nu doreşte să se implice în dezbaterea politică internă din România. 

Atacurile la independenţa justiţiei, îngrijorătoare

Victoria Nuland a declarat că „este foarte important ca cetăţenii României să insiste asupra respectării statului de drept, asupra necesităţii transparenţei şi bunei guvernări".


Rugată de presă să comenteze faptul că premierul României Victor Ponta i-a atacat pe magistraţii care l-au condamnat pe Adrian Năstase,  Nuland a precizat că nu va comenta cazuri individuale, dar că „este îngrijorător când sunt atacuri la adresa independenţei Justiţiei, când politicieni din orice partid decid să provoace independenţa  Justiţiei", că politicul nu trebuie să comenteze deciziile Justiţiei şi că este importantă lupta anticorupţie.

A fugit „de frică“

Reprezentanţii Opoziţiei au acuzat frica drept principalul motiv al absenţei premierului de la întâlnirea cu Nuland. Absenţa din ţară a premierului Victor Ponta este cauzată de „frica de răspundere“, şeful guvernului acţionând „ca un șofer care conduce băut, lovește cu mașina pietonii și apoi fuge de la locul accidentului“, a afirmat europarlamentarul PDL Monica Macovei. „Dispariția lui Ponta are o singură explicație: frica. Victor Ponta a lovit justiția în plin, și-a bătut joc de munca onestă a unor judecători și procurori, iar apoi s-a ascuns. Frica de a nu fi tras la răspundere l-a făcut pe Ponta să aibă cea mai lașă atitudine: să se ascundă“, a susţinut Macovei.

abonare newsletter