Politică

Scandalul Bolcaș ajunge în presa internațională. Der Spiegel: "Politician acuzat de antisemitism, propus judecător la Curtea Constituțională"

Lucian Bolcaș (foto dreapta) a fost propus de către PSD pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Numirea fostului PRM-ist nu este văzută însă cu ochi buni de către presa din Germania.

Sursa foto: mediafax.ro Sursa foto: mediafax.ro

"Este un avocat cunoscut, ultranaționalist, fost vicepreședinte al unui partid antisemit. Acum Lucian Bolcaș este propus să devină judecător la Curtea Constituțională în România, țară membră UE. Șeful guvernului l-a propus, dar Președintele a protestat îngrozit", scriu jurnaliștii de la Der Spiegel.

Der Spiegel mai precizează că "România are un nou scandal antisemitism. Destul de recent televiziunea de stat TVR3 a difuzat un colind în care e slăvită exterminarea evreilor (...) Noua "afacere" este legată acum de guvernul condus de prim-ministrul Victor Ponta, pentru că celebrul avocat și politician Lucian Bolcaș a fost nominalizat pentru postul de judecător la Curtea Constituțională. În vârstă de 71 de ani, Bolcaș a fost mulți ani vicepreședinte al Partidului antisemit și ultranaționalist "România Mare" ( PRM ) și membru în Parlament între 2000-2008. În 2010, el a fost exclus din PRM în urma unui conflict cu liderul de atunci al partidului, Corneliu Vadim Tudor, un notoriu antisemit , fost informator al Securității și poet laureat al cuplului Ceaușescu. Ulterior, a continuat să fie în atenție, intrând în Partidul Social Democrat ( PSD )".


"În articolele politice publicate, Bolcaș se refera adeseori la Nichifor Crainic, unul dintre cei mai importanți ideologi antisemiți din perioada interbelică, politician al mișcării legionare creștin-ortodox-fasciste și ministrul propagandei sub dictatura lui Ion Antonescu, care a organizat în perioada 1941-1944 uciderea a mai mult de 300.000 de evrei români, în special în lagărele de exterminare din Transnistria", mai scriu jurnaliștii germani.

"Bolcaș a vorbit în mod repetat să se facă statui lui Antonescu în România și pentru reabilitarea foștilor legionari. În 2006, el a semnat, împreună cu Vadim Tudor și mai multi proeminenți contestatari ai Holocaustului românesc, un apel împotriva demolării unei statui a lui Antonescu dintr-un cimitir din București. Acest apel este citat într-un raport al Institutului de Cercetare al Holocaustului românesc "Elie Wiesel", la rubrica "Antisemitism în mass-media din România 2005/06". Bolcaș este, de asemenea, avocatul fostului premier al Guvernului român și politician PSD, Adrian Năstase, care a mers la închisoare pentru finanțarea ilegală a partidelor politice timp de opt luni, începând cu iunie 2012. Și acum, mulțumită guvernului Ponta, Bolcaș a fost desemnat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională", notează reporterii de la Der Spiegel.

Ultimele Stiri
abonare newsletter