Politică

Un europarlametar român vrea ca sucurile carbogazoase să fie vândute precum ţigările sau alcoolul

Europarlamentarul PDL Petru Luhan a cerut Parlamentului European şi Comisiei Europene să fie interzisă comercializarea sucurilor carbogazoase în şcoli sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii, avertizând în privinţa pericolului acestora asupra sănătăţii.

Luhan arată, într-un comunicat de presă transmis marţi, că în urmă cu o zi s-a adresat în plenul european reunit la Strasbourg, avertizând în privinţa pericolului pe care îl reprezintă consumul de băuturi carbogazoase, în special în rândul copiilor.

"Având în vedere consecinţele grave asociate consumului de sucuri carbogazoase, acestea trebuie interzise în şcoli şi în apropierea locurilor de joacă pentru copii", a spus Luhan.


Europarlamentarul a spus că printre bolile cauzate de consumul băuturilor carbogazoase se numără obezitatea, scăderea densităţii osoase, care poate duce la osteoporoză, cariile dentare, posibile leziuni celulare, afecţiuni hepatice. El a făcut referire la un studiu intitulat "Northern Manhattan Study" (NOMAS), care denotă că sucurile carbogazoase dietetice cresc riscul unui accident vascular cu până la 61 la sută.

Eurodeputatul a solicitat Parlamentului European şi Comisiei Europene să ia "măsuri urgente pentru protejarea sănătăţii minorilor din Uniunea Europeană, prin tratarea comercializării sucurilor carbogazoase într-un regim similar celui aplicat băuturilor alcoolice şi ţigărilor, precum şi elaborarea de campanii de informare în şcoli".

abonare newsletter