Politică

Scenarii pentru dreapta, la prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu îl vede pe fostul premier şi actual primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, candidat la prezidenţialele de la anul.

În opinia lui Băsescu, Emil Boc l-ar putea bate şi pe Victor Ponta şi pe Mihai Răzvan Ungureanu, la alegerile prezidenţiale. În ceea ce îl priveşte pe Crin Antonescu, acesta şi-a încheiat mandatul şi este „doar un candidat“.

Pe de altă parte, şeful statului admite că PDL este partidul cu cele mai puternice structuri, lucru pe care îl recunosc, de altfel şi reprezentanţii partidelor mai „mici“ de dreapta de pe scena politică românească. În viziunea unor sociologi însă, şeful statului se întoarce către PDL, deşi acum câteva luni se declara dezamăgit de democrat liberali.


„Este clar că voi rămâne în politică, dar nu este preocuparea mea adunarea Dreptei. Dacă aș putea să ajut Mișcarea Populară aș fi fericit. Fuziuni una după alta și trebuie ales momentul. PDL e partidul cu cele mai puternice structuri“, a declarat preşedintele.

Doar o altă „răzgândeală a preşedintelui“

Potrivit unor sociologi clujeni, mesajul preşedintelui Traian Băsescu este acela că Partidul Democrat Liberal ar putea redeveni viabil şi că celelalte formaţiuni de dreapta sunt doar nişte sateliţi. Ceea ce - în opinia unora -  aduce a „răzgândeală“, pentru că recent Traian Băsescu îşi lua „la revedere“ de la democrat liberali.


„Este un scenariu, preşedintele spune: mi-aş dori să fie aşa, adică el exprimă mai degrabă cum ar vrea să fie lucrurile, nu cum este realitatea în fapt. În acest moment nu vedem punţi de comunicare între Mişcarea Populară şi PDL, care e partidul cu cele mai puternice structuri, ceilalţi, celelalte formaţiuni politice fiind doar sateliţi. PDL ar putea să redevină viabil. În ceea ce priveşte candidatul PDL, nu cred că Emil Boc va pleca de la Primăria Cluj-Napoca înainte să îşi termine mandatul. Cred că preşedintele anunţă acum care sunt direcţiile către care va marşa. Vedem o întoarcere către PDL, după ce anul trecut îi spunea la revedere, probabil realizând că nu poate creşte într-un an o formaţiune. Vedem o reîntoarcere a preşedintelui la PDL, care face parte din categoria răzgândelilor acestuia“, a declarat sociologul clujean, Ioan Hosu.

Coagulare a dreptei, doar în jurul PDL

Liderul PDL de Cluj, Daniel Buda, consideră că este necesară o unificare a dreptei, însă asemenea lui Băsescu, subliniază că trebuie ales momentul. Oricum, în opinia acestuia, PDL este partidul de dreapta care trebuie să dea candidatul la prezidenţiale.


„Până şi cei mai aprigi contestatari vin şi spun acum că guvernarea USL este departe de ceea ce a făcut guvernarea PDL. PDL are într-adevăr cele mai puternice structuri în teritoriu. De asemenea, cred că este necesară unificarea dreptei, însă rămâne să stabilim momentul. Este necesară o coagulare a dreptei în jurul PDL, cu un candidat de la PDL, la prezidenţiale. Iar Emil Boc este una dintre cele mai potrivite persoane pentru asta“, a declarat Daniel Buda.

Boc, deja reevaluat

Pentru vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Adrian Papahagi, faptul că PDL este partidul cu cele mai puternice structuri este o observaţie, dar asta nu înseamnă că alegătorii de dreapta nu au nevoie de un suflu nou.


„Oricine compară această guvernare iresponsabilă cu una responsabilă îl va aprecia pe Emil Boc, cred că a fost reevaluat deja. Într-adevăr, PDL este partidul cu cele mai puternice structuri de dreapta, este o observaţie, dar acest lucru nu înseamnă că nu este nevoie de un suflu nou, că PDL mai poate răspunde aşteptărilor românilor care nu votează sau care vor reformism şi noutate în România. Consider că dreapta trebuie să se unească după europarlamentare. Văd de pildă, o uniune pentru majoritatea prezidenţială formată în mai-iunie, de ce nu după modelul câştigător în Franţa, în 2007. Emil Boc este o variantă foarte plauzibilă“, a declarat Papahagi.  

Fuziune cu PDL, dar cu MRU candidat

Reprezentanţii Forţei Civice consideră, pe de altă parte, că PDL nu are prezidenţiabil.


„PDL este un partid puternic, dar fără leadership, cu structuri puternice. Avem pe de altă parte, un partid cu un lider puternic dar cu structuri în construcţie - Forţa Civică. Mai avem Mişcarea Populară care la fel, are probleme de leadership. Şi din punctul meu de vedere fuziunea ar trebui să se facă rapid. Cred că ceea ce spune preşedintele referitor la dreapta este pragmatic şi realist. Candidatul dreptei la prezidenţiale este din punctul meu de vedere Mihai Răzvan Ungureanu, pe Emil Boc l-am votat pentru funcţia de primar“, a declarat preşedintele Partidului Forţa Civică Cluj, Călin Dan Morar.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter