Politică

Remus Lăpuşan: „Gradul de absorbție al fondurilor UE s-a triplat într-un an“

Guvernul Ponta a reușit într-un an să deblocheze programele europene și să atragă mai mulți bani decât au atras guvernele PDL în toți anii lor de guvernare, susţin reprezentanţii PSD Cluj.

„Nu doar că am deblocat programele blocate ca urmare a neregulilor descoperite în perioada 2010-2011, dar iată că într-un an am reușit aproape să triplăm rata de absorbție, de la 7,5% la peste 20%, iar toate acestea având principalele programe europene blocate mai mult de jumătate din această perioadă. Faptul că într-un singur an am reușit să triplăm gradul de absorbție ne face să fim optimiști că la finalul acestui mecanism financiar multianual, dacă vom beneficia și de regula n+3, vom reuși să aducem gradul de absorbție al fondurilor europene la un nivel la care România nu spera în urmă cu un an“, a declarat liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Pentru programul POSDRU, deblocat la începutul lunii februarie anul curent, rata de absorbție a ajuns la 16,62%, iar pentru POR, deblocat la sfârșitul lunii aprilie, absorbția a ajuns la 33% în prezent.


Social democraţii mai susţin că deblocarea POS Transport a făcut posibilă trimiterea către Comisia Europeană a documentelor pentru rambursarea a 135 de milioane de euro. Valoarea totală a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport ajunge astfel la 655 milioane de euro. Astfel, în prezent, ca urmare a deblocării programelor europene menționate, suma solicitată pentru a fi rambursată prin intermediul celor șapte programe ajunge la aproximativ 3,7 miliarde de euro.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter