Politică

Boc: Statul român nu va plăti despăgubiri pentru Roşia Montană. Proiectul nu are avize

Fostul premier Emil Boc afirmă că statul român nu trebuie să plătească niciun fel de despăgubiri către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) deoarece proiectul pentru exploatare minieră nu are aviz.

Declaraţia lui Emil Boc vine după ce primul-ministru Victor Ponta declara ieri că statul ar putea fi obligat să plătească despăgubiri de aproape 2 miliarde de dolari către societatea care se ocupă de proiectul minier de la Roşia Montană. Întrebat ce clauză din contract prevede plata unor despăgubiri de către statul român în cazul respingerii proiectului minier, Ponta a precizat că nu ştie să existe o astfel de clauză, dar că societatea a investit bani în Roşia Montană până în prezent, pentru că a avut licenţă de exploatare din anul 1999.

Întrebat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă statul român riscă să plătească despăgubirile despre care vorbea Victor Ponta, Emil Boc a subliniat că nu se pune problema de aşa ceva din moment de RMGC nu au avizele necesare pentru exploatare. “Eu cred că premierul Ponta este mai mult un agent al Gold Corporation decât al statului român din modul în care se comportă. În primul rând prin proiectul de lege neconstituţional pe care l-a trimis la Parlament este un proiect făcut cu toate excepţiile de la toate legile în vigoare, cu dedicaţie pentru Gold Corporation. Ori, un premier trebuie să apere în primul rând interesul public şi nu interesul unei companii”, a spus Boc. El a precizat că nu ştie de unde a scos Victor Ponta afirmaţia cu despăgubirile. “În al doilea rând vorbeşte de nişte despăgubiri pe care habar nu am de unde le-a scos. Probabil că i le-au dat cei de la Gold Corporation pentru că eu cât am fost premier nu am primit în Guvern nici un fel de notă sau informare care să spună că Gold Corporation cere 2 miliarde de dolari. Şi pentru ce? Din punctul meu de vedere atâta timp cât proiectul nu are aviz de mediu nu au ce să ceară despăgubiri. Ei trebuie să respecte condiţiile precizate de legile europene în materie şi ca atare despre ce despăgubiri să fie vorba?”, a explicat fostul premier.


Potrivit lui Emil Boc, atâta vreme cât aceste avize nu există la dosar, Gold Corporation nu poate să solicite despăgubiri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter