Politică

Nemulţumiţi de proiectul regionalizării, liderii maghiari au anunţat, în ultimele zile „mişcări de stradă”.

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/13/kelemen hunor.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avertizat că oamenii ar putea ieşi în stradă, dacă Ţinutul Secuiesc va fi „asimilat spre Braşov, Buzău sau Neamţ", miercuri seară, liderul PPMT Harghita, Sorban Attila, a declarat că vrea organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei maghiare cu privire la regionalizare. Mai mult, acesta a anunţat, la rândul său, „mişcări de stradă" pe această temă. </strong></p>

Avertismentele liderilor maghiari sunt interpretate de unii politicienii clujeni de la putere drept „şantaj“. Cei din opoziţie consideră, în schimb, că „bâlbâiala“ USL în privinţa proiectului regionalizării le dă apă la moară extremiştilor, fie ei români sau maghiari.


USL e de vină!

Astfel, în opinia deputatului PDL de Cluj, Adrian Gurzău, proiectul regionalizării este „ambiguu, lipsit de transparenţă şi realizat pentru baronii locali“. „Nu cred că un referendum ar avea vreo valoare, pe de o parte. Regionalizarea nu se poate realiza pe criterii etnice, aşa cum doresc maghiarii. Trebuie respectate cerinţele europene. Ei caută acum teme de dezbatere, având în vedere că vin alegerile europarlamentare. Dar, pe de altă parte, sunt de acord cu faptul că proiectul USL al regionalizării este ambiguu, bâlbâiala şi lipsa dezbaterilor, lipsa de transperenţă a celor de la Putere le dă apă la moară extremiştilor, fie că sunt maghiari, fie că sunt români“, a declarat Gurzău.

UDMR îşi face propriul joc

Mai acid este însă liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, în opinia căruia avertismentele liderilor maghiari reprezintă o formă de şantaj. „Este foarte clar că aceştia încearcă să şantajeze Parlamentul şi USL. UDMR îşi face jocul propriu, pentru propriul electorat. Totuşi, să nu uităm că maghiarii sunt în proporţie de aproximativ 6%. Pe de altă parte, întotdeauna există nemulţumiri, dar cred că proiectul regionalizării a fost prezentat transparent“, a declarat Lăpuşan.


Vă reamintim, la sfârşitul săptămânii trecute, vicepremierul Liviu Dragnea a exclus posibilitatea ca maghiarii să aibă o regiune delimitată pe criterii etnice. Ministrul Dezvoltării consideră că pentru a defini o regiune care să se dezvolte trebuie să existe, în primul rând, cât mai multe slujbe non-agricole. În plus, a spus Dragnea, „regiunile trebuie să aibă capacitatea ca fluxurile de comunicaţii şi de mobilitate, mărfuri, persoane, transport, infrastructură să poată să fie în interiorul regiunii, să contribuie la dezvoltare“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter