Politică

Boagiu: DNA ar trebui să se autosesizeze în legătură cu contractul Bechtel

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/31/desc 05-31.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fostul ministru PDL al Transporturilor Anca Boagiu a declarat, joi, că DNA ar trebui să se autosesizeze în legătură cu contractul Bechtel, arătând că este evidentă reaua voinţă cu care a fost încheiat şi legăturile obscure ale caselor de avocatură care au negociat contractul. </strong></p>

 


Anca Boagiu, prim-vicepreşedinte al PDL, a spus într-o conferinţă de presă că după zece ani în care "miniştrii şi prim-miniştrii PSD-işti au ţipat că nu sunt vinovaţi de încheierea acestui contract cu Bechtel este cazul să se facă lumină", arătând că nu Corpul de control poate face acest lucru, ci organele abilitate şi DNA sunt cele îndrituite pentru a scoate la lumină adevărul.

Boagiu a prezentat istoria contractului Bechtel, arătând că PSD a adus acest "contract păgubos" în "grădina statutului" în perioada 2000-2004, în guvernarea Năstase.


Ea a spus că a fost negociată construirea a 52 de kilometri de autostradă cu 1,25 miliarde de euro, care au fost executaţi în zece ani la un preţ de 24 de milioane de euro pe kilometru.

Boagiu a susţinut că firmele de avocatură care au negociat acest contract încă din 2003 au legătură cu Dan Şova, arătând că avocaţi din partea Bechtel au fost Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, unde asociat este mama lui Dan Şova, iar din partea Ministerului Transporturilor din 2005 firma Raţiu & Raţiu, parteneri ai lui Dan Şova.


"Evident că este un conflict de interese. E ca şi cum aş negocia eu cu fratele meu dacă suntem fraţi", a spus Boagiu.

Ea a mai arătat că în mandatul său de ministru al Transporturilor a renegociat contractul cu Bechtel în 2011, reziliind şase din cele opt subcontracte.


Ea a adăugat că, în urma renegocierii, s-a decis ca 113 kilometri de autostradă să fie finalizaţi până în 2013 şi a introdus un standard de cost de 6,9 milioane de euro pe kilometru, faţă de 24 de milioane de euro pe kilometru cât fusese până atunci.

"Am obţinut economii la bugetul de stat de 6 miliarde de euro", a explicat Boagiu, adăugând că a lucrat cu alte case de avocatură.


Boagiu a spus că rezilirea acestui contract de către Dan Şova a lăsat România fără cei 113 kilometri de autostradă şi face cadou 37 de milioane de euro pentru reziliere, în condiţiile în care pentru finalizarea unuia dintre cele două coridoare aflate în lucru erau necesari doar 25 de milioane de euro.

"Ce am văzut astăzi este doar un circ ieftin şi sper ca instituţiile statului să se autosesizeze. Este evidentă reaua voinţă cu care a fost încheiat acest contract şi legăturile obscure ale celor care au fost reprezentanţii legali în negocierea lui", a spus Boagiu.

Ea a adăugat că decizia de reziliere a contractului luată de Şova este "absolut sută la sută de imagine, să ascundă inceompetenţa lui Dan Şova", adăugând că acest lucru arată că Şova nu are habar de subiect.

Contractul cu compania americană Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania putea fi reziliat demult dacă din partea foştilor miniştrii PDL ai Transporturilor exista mai multă minte şi mai multă bună-credinţă, a declarat, joi, liderul PSD, premierul Victor Ponta.

"Au fost trăznăile pe care le spuneau foştii miniştri, Berceanu, Boagiu, Nazare, ca să justifice incompetenţa lor ;i chiar lipsa de interes pentru a rezolva problema, tot spuneau pe la televizor că trebuie să dăm 500 milioane, un miliard, găga fiecare o cifră cât mai mare ca să justifice de ce ei nu au făcut nimic. S-a văzut în final că era vorba de 30 milioane şi că, dacă exista mai multă minte şi mai multă bună-credinţă, puteam demult să avem reziliat acest contract şi puteam să băgăm deja pe finanţare europeană", a spus Ponta.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, miercuri seara, că a fost reziliat contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri pentru 1,4 miliarde de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter