Politică

UDMR nu a reuşit eliminarea sintagmei "naţional" din articolul 1 al Constituţiei

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/29/udmr.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, miercuri, cu un vot "pentru" şi 20 de voturi "împotrivă", amendamentul UDMR de eliminare a sintagmei "naţional" din articolul 1 al legii fundamentale.

Amendamentul a fost citit şi argumentat de către deputatul UDMR Marton Arpad.


Potrivit lui Marton Arpad, există o problemă legată de modul de interpretare a cuvântului "naţional", în condiţiile în care legile garantează libertăţile şi drepturile minorităţilor naţionale, dar unele instanţe consideră că aceste drepturi sunt inaplicabile, întrucât statul este unul naţional.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat, la rândul său, că eliminarea caracterului naţional al statului român excede limitele revizuirii Constituţiei, stipulate de articolul 152.


Senatorul PNL Tudor Chiuariu a precizat că PNL nu este de acord cu amendamentul UDMR şi nu ar fi de acord chiar dacă prevederea respectivă ar fi revizuibilă.

Senatorul PSD Toni Greblă a precizat că PSD nu ar fi de acord cu modificarea articolului 1 Constituţie, chiar dacă ar fi posibil, arătând că acest caracter naţional se află deja în conştiinţa publicului.


"Dacă umblăm la articolul 1, sigur nu va trece de referendum. Trebuie avut în vedere şi acest aspect. Comisia a decis deja că respectă articolul 152", a mai spus Toni Greblă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter