Politică

Emil Boc la Eurocities 2024: „De ce războiul se apropie iarăși de Europa? Pentru că cineva din Est nu a înțeles că viitorul constă în colaborare”

Primarul Emil Boc a subliniat, în deschiderea Eurocities 2024, care se desfășoară zilele acestea la Cluj, că România și UE trebuie să fie în continuare alături de Ucraina în lupta pentru valorile democratice.

Emil Boc, în deschiderea Eurocities 2024/ Foto: @EPP_CoR - X Emil Boc, în deschiderea Eurocities 2024/ Foto: @EPP_CoR - X

 

 


Cluj-Napoca găzduiește conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities, evenimentul fiind organizat pentru prima dată într-un oraș din Europa de Est.

 


În mesajul său de deschidere, edilul Emil Boc a arătat că România și UE trebuie să fie în continuare alături de Ucraina în lupta pentru valorile democratice, în condițiile în care calitatea vieții și prosperitatea pot fi asigurate doar pe timp de pace.

„Aș vrea să punctez de la bun început un aspect important pentru viitorul Europei, mă refer aici la alegerile europarlamentare care se vor desfășura în curând. După cum știm, democrația și pacea trebuie susținute în Europa, iar acum mai mult ca oricând trebuie să discutăm deschis despre viitorul Europei, în condițiile în care viitorul nostru depinde de votul nostru. 


Am mai spus-o. Pacea nu e în ADN-ul Europei, astfel că am avut pace timp de doar 79 de ani în interiorul Europei, în alți ani însă continentul a fost marcat de tensiuni, conflicte și războaie.

Cine a adus pacea și prosperitatea în UE? Uniunea Europeană este un proiect extraordinar ce a oferit și garantat pacea. Democrația, prosperitatea și pacea însă nu pot fi garantate de la sine, după cum unii ar putea crede.  Mă adresez mai ales tinerei generații, care poate considera că ceea ce avem astăzi este garantat pentru totdeauna. 


Nimic nu este veșnic, astfel că trebuie să luptăm pentru democrație. Democrația este precum mersul pe bicicletă. Dacă nu continui să pedalezi, nu poți înainta. Democrația trebuie practicată și exersată zilnic”, a explicat Emil Boc.  

„Doar colaborarea și munca împreună reprezintă cheia pentru viitorul nostru. 


Din păcate, sunteți într-o țară la ale cărei granițe, la granițele Uniunii Europene, este un război în desfășurare. La câțiva zeci de kilometri de granița României este război. De ce? De ce războiul se apropie iarăși de Europa? Pentru că cineva din Est nu a înțeles că viitorul constă în colaborare, nu în conflicte. 

Ceea ce facem prin Eurocities, după cum arată și Comisia Europeană este că trebuie să-l oprim pe Putin să înainteze! Trebuie să sprijinim Ucraina atât cât este nevoie pentru a câștiga acest război! Nu este un război „al lor”, ci un război prin care sunt apărate valorile noastre europene”, a fost mesajul lui Boc.

Cine va participa la Eurocities 2024?

La conferință vor lua parte:

 • Emil Boc, primarul Clujului, gazda conferinței anuale Eurocities 2024
 • Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și a Proiectelor Europene
 • Mathias De Clercq, primarul din Ghent (Belgia)
 • Bev Craig, liderul Consiliului Local din Manchester
 • Thomas George, lider global pentru urbanism la UNICEF
 • Burkhard Jung, primarul orașului Leipzig (Germania)
 • Kyriacos Kakouris, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții
 • Julia Okatz, director pentru resurse naturale și urbanism la Systemiq
 • Eileen O’Sullivan, vicepreședintele orașului Frankurt am Main (Germania)
 • Ricardo Rio, primarul orașului Braga (Portugalia)
 • Andre Sobczak, secretar general al Eurocities
 • Juhana Vartiainen, primarul orașului Helsinki (Finlanda)
 • Hanna Zdanowska, primarul orașului Łódź (Polonia)
 • Victoria Zinchuk, director pe România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Eurocities este o rețea Europeană din care Cluj-Napoca face parte, alături de peste 200 de orașe din 38 de țări. Scopul organizației este de a crea procese colaborative între orașele membre, oferind platforma necesară pentru ca reprezentanții locali să facă schimb de experiențe și bune practici.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Conferința Eurocities 2024. Emil Boc: „Eurocities este aici, la Cluj, pentru a arăta cât de importante sunt orașele și colaborarea din Europa, pentru a asigura un viitor bun”.

Primul Skatepark de interior din Cluj-Napoca, pentru încurajarea practicării sportului. Emil Boc: „Va fi deschis pe tot parcursul anului”.

abonare newsletter