Politică

Alexandra Oană (USR): „Nici vorbă de explozie de verde în Turda. Există cartiere în care Primăria nu a ajuns vreodată cu investiții”

Alexandra Oană (USR), candidată a Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Local din Cluj-Napoca, a vorbit pentru monitorulcj.ro despre problemele cu care se confruntă orașul Turda, în condițiile în care centrul a fost modernizat și spațiul verde a fost eliminat.

Alexandra Oană (USR), candidată a Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Local din Cluj-Napoca/Foto: USR Cluj Alexandra Oană (USR), candidată a Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Local din Cluj-Napoca/Foto: USR Cluj

 

 


Primarul orașului Turda, Cristian Matei, a scris într-o postare pe Facebook că centrul istoric e plin de verde. 

 


„E plin de verde în centrul istoric al orașului nostru! Arborii plantați au crescut și au înverzit oferind un peisaj frumos chiar în inima orașului. Pentru a evidenția și mai mult frumusețea lor se lucrează la iluminatul cu spoturi pentru fiecare arbore", scria Primarul din Turda, pe contul personal de Facebook. 

Centrul din Turda în prezent/Foto: Alexandra Oană 

Alexandra Oană (USR), despre modernizarea centrului din Turda

„În primul rând o scurtă observație legată de momentul în care se inaugurează diverse proiecte în orașele noastre. Constat că este un obicei ca multe administrații să suprapună calendarul proiectelor cu calendarul alegerilor și să își finalizeze proiectele chiar înainte de alegeri. Și, de regulă, aceste proiecte se focusează pe centrul orașului și mai puțin pe investiții în cartiere sau în zonele periferice. Revenind la proiectul de modernizare a centrului Turzii, am urmărit de-a lungul timpului șantierul și am putut vedea cum s-a transformat spațiul public. Din păcate, aliniamentul de arbori nu a fost păstrat, cum nu a fost păstrat nici mini parcul care exista înainte în centru. În schimb a apărut acel platou imens de dale și piatră cubică. Mi se pare puțin deplasat să spunem că centrul e plin de verde, după ce au fost defrișați copaci maturi. Puieții plantați vor ajunge probabil să aibă coroane la umbra cărora să te poți adăposti peste 15-20 de ani. Până atunci, în timpul verii, vom suferi probabil de căldură, pentru că testul acestor proiecte nu se face în aprilie, ci în sezonul de vară. Specialiștii vorbesc deja de ani buni despre insulele de căldură în care se transformă orașele noastre pe timpul verii, din cauză că lipsesc spațiile verzi generoase și din cauză că predomină betoanele, asfaltul. Deci, nici vorbă de explozie de verde în Turda”, a explicat Alexandra Oană. 


Spațiile verzi trebuie conservate

Într-un interviu pentru monitorulcj.ro, Alexandra Oană a declarat că spațiile verzi din centrul orașului Turda ar fi trebuit să fie conservate, înainte de a fi distruse. 

„Mi-ar fi plăcut să văd mai mult verde și mai puțin granit, dale și borduri. În orașele europene cu care adesea ne comparăm, tendința este inversă: mai puțin beton și mai mult verde, pentru că se prioritizează extinderea spațiilor verzi. Arborii viabili sunt păstrați, nu tăiați pentru a face loc aleilor sau pavajelor. Nu de dragul naturii, ci de dragul sănătății noastre și ca să putem respira vara”, a declarat Alexandra Oană. 


Centrul din Turda în prezent/Foto: Alexandra Oană - Facebook

Turda, un oraș cu centru plin de săli de jocuri de noroc și magazine second hand

Când vine vorba despre ce se mai găsește în centrul orașului Turda, Alexandra Oană a explicat că există prea multe săli de jocuri de noroc, magazine second hand și case de amanet. 

Centrul din Turda plin de magazine second hand, săli de jocuri de noroc/Foto: Alexandra Oană 

„E o constare pe care o poate face oricine că în centru predomină magazinele second hand, sălile de jocuri de noroc sau casele de amanet. Nu este atribuția Primăriei să reglementeze chestiunile acestea, dar ce poate face Primăria este să atragă mai multe investiții și să creeze cadrul necesar astfel încât comunitatea să se dezvolte și să prospere”, a explicat consilierul local. 


Turda are nevoie de modernizări în toate cartierele

Alexandra Oană a explicat că Turda ar trebui să fie modernizată în totalitate. Acesta a precizat că există „cartiere în care Primăria nu a ajuns vreodată cu proiecte sau investiții”. 

„Centrul Turzii a fost făcut și refăcut de mai multe ori în ultimii 10 -15 ani, în timp ce în municipiu sunt străzi și cartiere în care Primăria nu a ajuns vreodată cu proiecte sau investiții. E timpul ca primarii să schimbe paradigma și să nu mai considere doar centrul orașului cartea lor de vizită, ci mai ales cartierele”, a mai declarat Alexandra Oană, pentru monitorulcj.ro. 

Alegeri locale în 9 iunie 2024

Alegerile locale din acest an vor avea loc pe 9 iunie 2024. Acestea au fost comasate cu alegerile europarlamentare. 

CITEȘTE ȘI

Guvernul a aprobat calendarul acțiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare și locale

USR Cluj îl susține pentru Primăria Turda pe candidatul Ciprian Rigman.  

Ciprian Rigman este născut în 2 mai 1976 (47 ani), este profesor de istorie, doctor în istorie cu studii postuniversitare făcute la Institului de Istorie ”George Barițiu” de la Cluj, al Academiei Române. Este autorul a peste 20 de publicații științifice în lucrări de specialitate, care tratează subiecte privitoare la istoria modernă a României și a prezentat nouă susțineri publice pe subiecte de istorie modernă, în special privitoare la implicarea bisericilor naționale, ortodoxă și greco-catolică în dezvoltarea socio-culturală a românilor din Transilvania.

Ciprian Rigman spune că Turda are nevoie de instituții publice deschise, funcționale și transparente, care rezolvă problemele fiecărui cetățean. De asemenea, acesta precizează că Turda are nevoie și de o viziune integrată de dezvoltare a orașului pe termen lung și de un spațiu organizat strategic pentru a găzdui în condiții optime activități economice, culturale, educaționale, turistice și de recreere, cu zone verzi, spații de mobilitate și parcare accesibile, suficiente și realizate calitativ, care valorifică deplin cadrul natural (Arieșul, Salina, Cheile Turzii) și obiectivele istorice (Castrul Roman, bisericile Turzii).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Adriana Cristian (USR), clujeanca propusă de Dreapta Unită pe loc eligibil la alegerile europarlamentare: „Vreau să existe sistem de învățământ axat pe abilități”

Ultimele Stiri
abonare newsletter