Politică

Oana Murariu, deputat USR: „Durata proceselor va fi scurtată prin repartizarea dosarelor către experții judiciari și în funcție de gradul lor de încărcare”

Legea USR care prevede repartizarea digitalizată a experților judiciari și care ar putea să scurteze durata unui proces chiar și cu un an-doi a fost adoptată, marți, în Camera Deputaților.

Oana Murariu, avocată și deputată USR Oana Murariu, avocată și deputată USR

 

 


Inițiatorii legii susțin că în acest moment, sunt procese care durează doi, trei, patru ani doar pentru că expertiza necesară în dosar este întârziată și cu un an de zile.

 


„Se ajunge la astfel de situații aberante pentru că experții sunt repartizați prin tragere la sorți, dar înainte de acest gest nu sunt eliminați de pe listă cei care au, deja, în lucru expertize. Practic, desemnarea se face fără a se ține cont de disponibilitatea reală și încărcătura de lucru a experților de pe listă. O parte dintre aceștia ajung să fie sufocați de expertize, în vreme ce alții nu au atribuite astfel de sarcini, chiar dacă ar avea disponibilitatea necesară”, au transmis Oana Murariu, avocată și deputată USR, inițiatoarea legii.

Legea USR presupune ca în mod digital să fie repartizat aleatoriu un expert, dar programul informatic va ține cont să facă această repartizare doar experților care nu au dosare în desfășurare sau au puține expertize în lucru.


Noua lege va contribui astfel la creșterea calității actului de justiție în beneficiul final al justițiabililor, care nu vor mai pierde ani în șir în așteptarea concluziilor expertizelor judiciare și finalizarea proceselor. Încrederea generală a oamenilor în actul de justiție va crește și ea prin implementarea noii proceduri.

Softul nu doar că este ușor de pus la punct, dar are și sursă de finanțare cât se poate de sigură și clară: banii din PNRR pentru digitalizarea Justiției.


Legea USR care scurtează durata proceselor în instanță, inițiată de deputata Oana Murariu, va merge acum la promulgare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Oana Murariu, noul președinte al USR PLUS Cluj! Cine este și ce își propune să facă?

Adriana Cristian (USR), candidată la alegerile europarlamentare: „De 20 de ani nu s-a construit nicio școală nouă la Cluj-Napoca”

abonare newsletter