Politică

Ciucă: Legislaţia românească în materie de securitate cibernetică trebuie modificată

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a atras atenţia, vineri, că legislaţia românească în materie de securitate cibernetică trebuie modificată pentru că bazele de date ale statului vor fi al doilea „tezaur” al României şi trebuie să fie protejate ca atare.

Nicolae Ciucă spune că legislaţia românească în materie de securitate cibernetică trebuie modificată Foto: Facebook Nicolae Ciucă Nicolae Ciucă spune că legislaţia românească în materie de securitate cibernetică trebuie modificată Foto: Facebook Nicolae Ciucă


 

 


„Legislaţia românească în materie de securitate cibernetică trebuie modificată. E nevoie să ţină pasul cu avansul tehnologic şi să răspundă eficient provocărilor actuale, precum recentele atacuri asupra infrastructurii informatice a spitalelor româneşti. Este concluzia discuţiei pe care am avut-o, în cursul acestei dimineţi, cu reprezentanţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi ai două mari companii româneşti din domeniu - UiPath şi Bitdefender”, a spus Ciucă, potrivit Agerpres.  

El a adăugat că va susţine ca legile necesare să treacă „mai rapid” prin procedurile parlamentare.

„Doar cu reglementări ferme şi actualizate, instituţiile publice vor beneficia de cea mai bună protecţie, pentru că bazele de date ale statului vor fi al doilea tezaur al României şi trebuie să fie protejate ca atare. Din acest motiv, am cerut experţilor cu care m-am văzut astăzi sprijinul lor pentru protecţia bazelor de date ale instituţiilor. Primele măsuri vor fi inventarierea tuturor programelor care rulează pe calculatoarele instituţiilor publice, stabilirea de noi standarde pentru achiziţiile de software (în coordonare cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice) şi instruirea angajaţilor din sectorul bugetar pentru a face faţă noilor ameninţări informatice", a transmis Nicolae Ciucă. 
 

CITEȘTE ȘI:

O nouă înșelătorie circulă în mediul online. Experți în securitate cibernetică: „Dacă ați căzut în capcană, anunțați imediat banca”

O echipă de studenți de la UTCN, locul 4 la o competiție de securitate cibernetică! Au participat peste 100 de echipe din toată lumea.

abonare newsletter