Politică

Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „Garanții sustenabile pentru continuarea Programului «Noua Casă»”

Partidul Național Liberal, angajament ferm pentru continuarea și consolidarea Programului „Noua Casă”, care vine în sprijinul familiilor pentru achiziționarea unei locuințe proprii.

Cristina Burciu este deputat în Parlamentul României din partea Partidului Național Liberal. FOTO: Facebook/ Cristina Burciu Cristina Burciu este deputat în Parlamentul României din partea Partidului Național Liberal. FOTO: Facebook/ Cristina Burciu

 

 


Conducerea PNL la Ministerul Finanțelor a luat decizia de a aloca un plafon de garanții de un miliard de lei pentru anul în curs, asigurând astfel continuitatea și eficacitatea Programului „Noua Casă”. Această măsură vine în sprijinul familiilor care vor să dobândească o locuință proprie.

 


Derularea acestui proiect guvernamental de susținere a familiilor pentru a dobândi o locuință, în circumstanțele optime garantate de stat, a contribuit esențial, în ultima perioadă, la stabilizarea și maturizarea pieței imobiliare, dar și a pieței creditelor ipotecare.

Programul „Noua Casă 2024” prevede acordarea unor sume de bani, în lei, beneficiarilor eligibili pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului care se poate accesa este de 66.500 euro, pentru locuințele al căror preț este de maxim 70.000 euro, cu un avans de doar 5%, precum și de 119.000 euro, pentru locuințele cu prețul de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. Avantajul acestor credite este dobânda variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de 2%.


Beneficii pentru cetățeni

Viabilitatea acestui program este incontestabilă, având în vedere faptul că, de la lansarea din anul 2009 și până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 31,57 miliarde lei, prin intermediul cărora s-au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casă” a fost îmbunătățit în anul 2020 de către Guvernul PNL, noua formă a acestuia oferind posibilitatea doritorilor de a cumpăra locuințe mai mari, mai spațioase, dar și mai costisitoare, însă, în același timp, a perpetuat spiritul programului de succes „Prima Casă”, drept dovadă fiind realitatea conform căreia este, în continuare, cel mai accesat produs din domeniul imobiliar.


Potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern, în acest an vor putea accesa programul și finanțatori care nu au participat anul precedent. 

Acces la locuință pentru familiile cu venituri medii

Nu în ultimul rând, datele statistice oficiale au relevat că Programul „Noua Casă” a conferit multiplicarea accesului la proprietate a familiilor cu venituri medii, simplificând stabilitatea locativă și sporind astfel calitatea vieții oamenilor. 


Cristina Burciu se declară convinsă că sprijinul din partea statului va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor care își doresc o locuință proprie. Prin stabilirea unui plafon de garantare generos, PNL reiterează angajamentul său pentru creșterea nivelului de bunăstare a populației și pentru asigurarea unei stabilități locative durabile pentru toți românii.

„Sunt încrezătoare că susținerea din partea statului va ajuta considerabil românii care doresc să achiziționeze o locuință, stabilirea sumei de un miliard de lei ca plafon de garantare fiind în măsură să asigure continuitatea și consolidarea angajamentului PNL referitor la creșterea nivelului de bunăstare a cetățenilor”, a declarat deputatul PNL de Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deputat Cristina Burciu (PNL): „România va putea deveni principalul producător de energie din Europa”

Ultimele Stiri
abonare newsletter