Politică

Europarlamentarul clujean Daniel Buda, critici dure la adresa premierului ungar Viktor Orban

Bruxelles-ul amenință că va lovi economia Ungariei dacă Viktor Orban se va opune prin veto ajutorului pentru Ucraina. Aceasta ar fi o reacție firească, spune europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL), care atrage atenția asupra comportamentul premierului ungar Viktor Orban.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda îl critică pe premierul ungar Viktor Orban, pentru atitudinea față de Ucraina/ Foto: Daniel Buda - Facebook Europarlamentarul clujean Daniel Buda îl critică pe premierul ungar Viktor Orban, pentru atitudinea față de Ucraina/ Foto: Daniel Buda - Facebook


 

„Este o reacție normală a Comisiei Europene vizavi de ceea ce înseamnă blocajul pe care Viktor Orban îl practică. Toată lumea cunoaște orientările lui filoruse, dar nu este de acceptat să vină ca la un magazin de autoservire să ia fonduri europene când dorește și pe de altă parte, să aibă un astfel de comportament ca acum, să se opună ajutorului pentru Ucraina. Or, acest ajutor este pentru ceea ce înseamnă garantarea securității și păcii la nivelul Europei, la nivel mondial, ucrainenii luptă în prima linie pentru a ne apăra și nouă pacea și securitatea (n.red a Comisiei Europene). Din păcate, Ungaria are de suferit de pe urma comportamentului pe care îl are Viktor Orban. Din păcate, poporul maghiar o duce foarte prost comparativ cu orice alt stat membru a UE. 
(…) Se blochează accesul la fonduri europen, element care va duce la slăbirea economiei”, a declarat Daniel Buda, pentru monitorulcj.ro.


UE va sabota economia Ungariei dacă Budapesta blochează acordarea unui nou ajutor pentru #Ucraina

Uniunea Europeană va sabota economia Ungariei în cazul în care Budapesta blochează acordarea unui nou ajutor pentru Ucraina la summitul blocului care are loc săptămâna aceasta, arată un plan confidenţial elaborat de Bruxelles, citat de Financial Times, relatează luni agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Bruxellesul a schiţat chiar o strategie pentru a viza în mod explicit vulnerabilităţile economice ale Ungariei, a-i destabiliza moneda şi a determina prăbuşirea încrederii investitorilor, într-o tentativă de a lovi „locurile de muncă şi creşterea" din această ţară în cazul în care Budapesta refuză să renunţe la veto-ul său faţă de ajutorul pentru Kiev, a scris duminică Financial Times, citând un document elaborat de oficiali ai UE.


Documentul la care Financial Times a avut acces notează că, în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 1 februarie, ceilalţi şefi de stat şi de guvern ar urma să "declare public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar, este de neînchipuit ca" UE să furnizeze fonduri Budapestei.

Ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, a declarat ziarului că Budapesta nu este la curent cu o astfel de ameninţare financiară, dar că Ungaria „nu va ceda la presiuni".


Premierul ungar Viktor Orban a renunţat în decembrie în Consiliul European la veto-ul său faţă de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, decizie luată în contextul tensiunilor Budapestei cu Kievul asupra drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia şi al blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene ce revin Ungariei, al cărei guvern este acuzat de Bruxelles că încalcă statul de drept.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

 

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul clujean Daniel Buda: „Sunt tot mai convins că Viktor Orban nu are ce să caute la președinția Consiliului European”

Viktor Orban, interimar la șefia Consiliului European, un scenariu de groază. Charles Michel anunță că va demisiona dacă va câștiga la alegerile europene 2024.

Viktor Orbán, consultare cu mesaje împotriva UE: „Bruxellesul doreşte să creeze ghetouri de migranţi în Ungaria. Voi ce credeţi?”

Ultimele Stiri
abonare newsletter