Politică

Politicienii clujeni, sceptici cu privire la propunerea legislativă care prevede ca foștii securiști să nu mai poată candida la funcții publice

O propunere legislativă privind interzicerea accesului la demnităţi şi funcţii publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist se află în dezbatere publică, la Camera Deputaţilor, Senatul fiind forul decizional. Inițiativa este privită cu scepticism de către unii politicieni clujeni, între care și reprezentanți ai puterii.

O propunere legislativă „cu cântec” se află în dezbatere la Camera Deputaților  Foto: Facebook Parlamentul României Camera Deputatților O propunere legislativă „cu cântec” se află în dezbatere la Camera Deputaților Foto: Facebook Parlamentul României Camera Deputatților

 

Concret, potrivit proiectului inițiat de un deputat liberal, persoanele care candidează pentru funcţia de preşedinte al României fac o declaraţie pe propria răspundere, conform unui model prevăzut într-o anexă care face parte integrantă din proiect, în sensul că nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Declaraţiile pe propria răspundere se depun la Biroul Electoral Central, care, în termen de 24 de ore de la înregistrare, le înaintează Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), potrivit Agerpres.

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin consideră că o astfel de inițiativă ar fi produs efecte de impact dacă ar fi fost inițiată ți adoptată imediat după Revoluția din 1989. 
„O astfel de inițiativă ar fi produs efecte de impact dacă ar fi fost inițiată și adoptată în anii 90. De asemenea, ar fi fost completă și mai eficientă dacă ar fi interzis candidatura celor care au lucrat pentru serviciile secrete străine, precum KGB din URSS”, a declarat Radu Moisin pentru monitorulcj.ro.

Președintele PMP Cluj Cristian Lungu atrage atenția asupra unor aspecte ce țin de constituționalitate. „E un proiect dezirabil, acesta seamănă cu o altă  lege care limitează accesul la unele funcții și demnități publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere și din aparatul represiv al regimului comunist. Se numește Legea lustrației. Însă, Curtea Constituţională a decis în 2012 că Legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist, este neconstituţională.  Eu cred că e doar PR pentru anul electoral 2024”, a spus fostul senator Cristian Lungu.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Proiect legislativ: Lucrătorii fostei Securităţi nu pot candida la funcţii publice

Ultimele Stiri
abonare newsletter