Politică

Liberalii vor comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor, în 2024

PNL vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor, care să aibă loc în septembrie, susțin surse liberale.

Liberalii vor comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor, în 2024. FOTO: monitorulcj.ro Liberalii vor comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor, în 2024. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Partidul Naţional Liberal doreşte comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor, care să fie devansate în luna septembrie, au precizat luni surse politice, scrie Agerpres.

 


Conform surselor citate, aceasta este o variantă în discuţie, nefiind încă agreată în coaliţia de guvernare.

Liberalii consideră că aceasta ar fi „singura variabilă constituţională” de comasare a alegerilor, având în vedere că cele parlamentare nu pot fi mutate.


Decizia ar putea să fie luată până în februarie anul viitor, au susţinut sursele menţionate.

Potrivit calculelor liberalilor, în aceste condiţii, turul doi al alegerilor prezidenţiale s-ar putea desfăşura în luna octombrie.


În acest fel, noul preşedinte îşi va prelua mandatul atunci când şi-l termină actualul şef al statului, Klaus Iohannis.

PNL nu ar vrea un candidat „de import” la prezidențiale

Sursele liberale au mai precizat că, în prezent, decizia PNL este de a avea propriul candidat la prezidenţiale, iar Nicolae Ciucă are prima şansă şi nu a fost luată în calcul nicio „variantă de import”.


În privinţa alegerilor locale, sunt şanse ca liberalii să susţină, în unele judeţe, candidaţi independenţi.

Totodată, conform surselor citate, PNL ar putea forma, după alegeri, o coaliţie de guvernare tot cu PSD, considerându-se că „matematic nu există o altă opţiune”.

Pentru alegerile europarlamentare, targetul liberalilor este de a obţine voturile a aproximativ 2 milioane de cetăţeni.

Pentru lista de candidaţi PNL la europarlamentare, sursele citate au menţionat că nu s-a discutat cu fostul director al SRI Eduard Hellvig, care nu este interesat de vreun proiect politic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alegeri prezidențiale - Mircea Geoană, pe primul loc în intențiile de vot

Ultimele Stiri
abonare newsletter