Politică

Cea de a 30-a aniversare a pieței unice a UE30: o reușită europeană

Piața unică europeană își sărbătorește cea de a 30-a aniversare în 2023.

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană în România Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană în România

 

 


Piața unică a fost instituită la 1 ianuarie 1993 și garantează libera circulație a mărfurilor, serviciilor, persoanelor și capitalurilor în UE. Aceasta include cele 27 de state membre ale UE și Norvegia, Islanda și Liechtensteinul (prin intermediul Spațiului Economic European). Elveția are acces parțial la piața unică (prin intermediul acordurilor bilaterale).

 


Piața unică este una dintre cele mai mari realizări ale UE, deoarece facilitează comerțul între întreprinderi, stimulează creșterea economică și dinamizează inovarea, facilitând în același timp viața cetățenilor. Astăzi, UE se ocupă constant de dezvoltarea în continuare a pieței unice în noi domenii, pentru a găsi soluții comune la provocări precum schimbările climatice, criza energetică și digitalizarea.

Daniel Buda europarlamentar PNL/PPE: „Piața unica este una dintre cele mai semnificative realizări ale integrării europene. Într-o lume în continuă schimbare, Piața Unică rămâne un pilon central al prosperității și stabilității noastre.


Piața Unică a eliminat barierele economice și a creat un spațiu vast pentru comerț și inovație.

Trebuie să apreciem impactul pieței unice asupra inovării. Aceasta a stimulat colaborarea transfrontalieră în cercetare și dezvoltare, accelerând progresul în domenii esențiale precum tehnologia.


Provocările precum schimbările climatice, digitalizarea și inegalitățile economice necesită o abordare unită și inovatoare. Piața Unică ne oferă un cadru pentru a răspunde colectiv acestor provocări, promovând în același timp creșterea durabilă și incluzivă.

Piața Unică nu este doar o realizare economică, ci și o manifestare a viziunii noastre comune pentru o Europă unită.”


Ce înseamnă piața unică a UE?

  • 27 de țări UE plus Islanda, Liechtensteinul și Norvegia (pe baza Acordului privind Spațiul Economic). Elveția are acces parțial la piața unică (prin intermediul acordurilor bilaterale).
  • 447 de milioane de persoane
  • 23 de milioane de întreprinderi
  • PIB de 14 522 miliarde EUR
  • 18% din PIB-ul mondial (în dolari SUA la valoarea actuală, în 2021) (SUA: 24% / China: 18%)

Principii generale ale pieței unice

  • Mărfurile, serviciile, capitalurile și persoanele pot circula liber în cadrul pieței unice („cele 4 libertăți”)
  • Cetățenii pot să locuiască, să lucreze, să facă afaceri, să studieze și să se pensioneze oriunde doresc în UE.

Beneficiile pieței unice

  • Mai multe opțiuni, prețuri mai mici: Cetățenii beneficiază de servicii și produse la prețuri competitive și pot face cumpărături online fără restricții geografice.
  • Standarde înalte: Consumatorii pot avea încredere că toate produsele de pe piața unică sunt sigure și îndeplinesc cerințele legate de protecția muncii și a mediului. Țările din afara UE trebuie să întrunească aceste standarde atunci când își vând produsele în UE, ceea ce înseamnă, de asemenea, că piața unică promovează la nivel mondial protecția mediului și alte valori ale UE.
  • Noi oportunități pentru întreprinderi: Piața unică ajută IMM-urile să crească și deschide oportunități comerciale pentru întreprinderi oferindu-le accesul la cea mai amplă piață unică din lume.

#singlemarket30

abonare newsletter