Politică

Sergiu Mișcoiu: “Austria, poziționată în continuare împotriva extinderii Schengen, sub orice formă”

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Stdii Europene din cadrul UBB Cluj consideră că presiunile asupra Austriei au fost enorme și sunt în continuare, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen.

Sergiu Mișcoiu explică motivele eșecului aderării la Schengen Foto Sergiu Mișcoiu Facebook.com Sergiu Mișcoiu explică motivele eșecului aderării la Schengen Foto Sergiu Mișcoiu Facebook.com

 

El a explicat, pentru monitorulcj.ro, contextul acestui eșec. 
“Austria se poziționează în continuare împotriva extinderii Spațiului Schengen sub orice formă. Calendarul electoral ii obligă pe guvernanții austrieci sa fie intransigenți în această privință pentru a nu fi total marginalizați de extrema dreaptă la următoarele alegeri din 2024. Șansele ca României să îi fie aprobată cererea de aderare la Schengen sunt deci mici, cu excepția cazului în care, în mod spectaculos, partidul domnului Nehammer nu decide să efectueze o întoarcere cu 180 grade către centru și să redevină creștin- democrat, asa cum fusese începând cu anii 1960 până în anii 1990.


Totul depinde deci de politica internă austriacă. Istoria va fi însă neiertătoare cu ÖVP, care oricum nu va putea face față retoricii extremei drepte și va pierde teren, devenind probabil al treilea sau chiar al patrulea partid austriac în urma următoarelor alegeri.

 


Presiunile asupra Austriei au fost enorme și sunt în continuare. Însă dacă cedează acum, Nehammer crede că va fi tras la răspundere de electorat. Are nevoie de o nouă strategie europeană anti-migrație ca să pună ceva pe masă pentru a justifica un eventual acord pentru ca România și Bulgaria să între în  Schengen. Or, UE nu poate să devină fortăreață și să elimine posibilitatea de a accepta migranți în măsura în care populația este extrem de îmbătrânită și europenii nu acceptă locuri de muncă mai slab plătite”, a spus Sergiu Mișcoiu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 


 

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentar: „Ratăm și de această dată intrarea în spațiul Schengen”

„Dilemele” aderării României la spațiul Schengen. Țara noastră mai pierde un tren?

abonare newsletter