Politică

Microbuze electrice pentru transportul elevilor. Cristina Burciu: „Vor avea un impact pozitiv în evoluția educației naționale”

Un program inovator lansat de conducerea liberală a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor urmărește achiziția de microbuze electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat, destinate transportului școlar al elevilor din România.

Microbuze electrice pentru transportul elevilor. FOTO: Cristina Burciu Microbuze electrice pentru transportul elevilor. FOTO: Cristina Burciu

 

 


Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj, a anunțat că programul denumit „Microbuze electrice pentru transportul elevilor” dispune de un buget în valoare de 300 de milioane de lei, finanțat prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, și se adresează Consiliilor Județene din întreaga țară, precum și altor autorități publice locale. 

 


Scopul acestui proiect este alinierea României la trendul european al mobilității durabile și crearea unor comunități verzi, ferite de poluare, în numeroase localități din țară.

„Conducerea liberală a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat un program pentru achiziția de microbuze electrice, hibride, alimentate cu gaz natural comprimat, destinate transportului școlar al elevilor. Acest proiect este destinat Consiliilor Județene din țară și altor autorități publice locale, bugetul în valoare de 300 de milioane de lei fiind finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu.


Programul «Microbuze electrice pentru transportul elevilor» este un demers ambițios și absolut necesar în această perioadă, scopul urmărit fiind diminuarea efectelor schimbărilor climatice, menținerea unui mediu curat, precum și scăderea poluării aerului în marile aglomerări urbane. De asemenea, utilizarea noilor microbuze va contribui la decarbonizarea transporturilor din România și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a transmis Cristina Burciu. 

„Sunt încrezătoare în reușita acestui demers sustenabil”

Strategia vizată de MMAP prin acest proiect este sincronizarea țării noastre la trendul european al mobilității durabile. Prin intermediul acestor micribuze, va fi asigurat, în mod sigur și facil, transportul elevilor spre și dispre școală, fapt ce va avea drept consecințe tranziția spre definirea unor comunități verzi, ferite de poluare, în multe localități din România.


„Programul va finanța atât achiziționarea microbuzelor electrice, hibride și a celor alimentate GNC, cât și achiziționarea stațiilor de reîncărcare aferente,  cheltuielile cu consultanța necesară aplicării proiectului, în limita a 1% din totalul sumei aferente achiziției microbuzelor și stațiilor solicitate, dar și TVA aferentă proiectului, în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace, potrivit prevederilor legale. 

Sunt încrezătoare în reușita acestui demers sustenabil pentru învățământul românesc, cu convingerea că noile microbuze școlare vor avea un impact pozitiv însemnat în evoluția educației naționale, mai ales în zonele rurale, contribuind astfel esențial la crearea condițiilor moderne de transport a elevilor și, implicit, la reducerea fenomenului abandonului școlar”, a mai arătat deputatul PNL de Cluj.


Sumele vor fi distribuite în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale din care face parte solicitantul, respectiv 7 milioane lei pentru cele cu un număr de elevi pe raza UAT-ului mai mic de 40.000, 15 milioane lei pentru localitățile cu elevi între 40.001-60.000 și 25 milioane lei pentru așezările cu mai mult de 60.000 de elevi.

Programul va începe în aceste zile, Consiliile Judeţene și celelalte autorităţile publice locale eligibile având la dispoziție două luni pentru a depune dosarele pentru semnarea contractelor de finanțare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cristina Burciu: „PNL, demersuri concrete privind dezvoltarea capacităților de producție a energiei eoliene”

abonare newsletter