Politică

Cristina Burciu, deputat PNL: „Aderarea la OCDE, un obiectiv esențial al politicii externe românești”

Deputatul PNL de Cluj Cristina Burciu a declarat că aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), „clubul țărilor bogate”, reprezintă un obiectiv major al politicii externe românești.

Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU. FOTO: Facebook Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU. FOTO: Facebook

 

 


Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă un obiectiv major al politicii externe românești, arată deputatul PNL Cristina Burciu, într-un comunicat de presă. În prezent, România se află în stadiul de îndeplinire a celor opt standarde esențiale în vederea accederii finale la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

 


„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), reprezintă un obiectiv major al politicii externe românești, în prezent țara noastră fiind în stadiul de îndeplinire a șase din cele opt standarde esențiale în vederea accederii finale la acest organism deosebit de important. OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. 

Discuțiile privind intrarea României în OCDE au fost demarate în urma deciziei Consiliului OCDE din 25 ianuarie 2022, Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, exprimându-și disponibilitatea de a susține aceste eforturi, prin implicarea în activitatea structurilor de lucru relevante ale Organizației. În acest sens, a fost înființat Comitetul interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, cu rolul de a elabora strategia de promovare a candidaturii României. În vederea realizării acestui deziderat, a fost definitivat calendarul de acțiuni, evenimente și buget, precum și procesul de coordonare a demersurilor instituțiilor implicate”, a arătat deputatul PNL de Cluj, Cristina Burciu.


Conducerea Ministerului Finanțelor, implicată în procesul de aderare

Vicepreședinte a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, deputatul Cristina Burciu că, în prezent, conducerea PNL a Ministerului Finanțelor este implicată în derularea a două analize cu OCDE. 

„Studiul economic pentru România al OCDE reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice din țara noastră, subliniind, în mod echilibrat, eforturile depuse până acum, dar oferind, în același timp, recomandări utile în domeniile de o importanță deosebită pentru România, în scopul implementării măsurilor care pot genera dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive. 


În prezent, conducerea PNL a Ministerului Finanțelor este implicată în derularea a două analize cu OCDE, privind Codurile de liberalizare a mișcărilor de capital și a operațiunilor curente invizibile, precum și a aplicării principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor publice din România. Negocierile pentru aderarea României la prestigioasa organizație s-au axat pe evoluțiile din domeniul finanțelor publice, precum reducerea deficitului bugetar, menținerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administrației fiscale, implementarea eficientã a investițiilor publice și guvernanța companiilor de stat”, a mai arătat Burciu.

„Sunt încrezătoare că Executivul susținut de PNL își va îndeplini sarcinile”

Investițiile ce vor fi realizate în țară prin PNRR vor constitui un avantaj esențial, mai arată deputatul Cristina Burciu.


„Pentru a îndeplini obiectivul aderării la OCDE, România își menține angajamentul privind revenirea în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în anul 2024, dar și în ceea ce privește consolidarea fiscală în mod gradual. Un avantaj esențial în acest sens îl constituie investițiile preconizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care vor conduce la accelerarea modernizării continue a administrației fiscale, fapt ce va avea un rol hotărâtor în îmbunătățirea colectării impozitelor. Sunt încrezătoare că Executivul susținut de PNL își va îndeplini sarcinile referitoare la implementarea eficientă a investițiilor publice asumate în bugetul de stat pentru acest an, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani. România a început deja procedurile aferente aderării la Codurile de liberalizare impuse de OCDE și sunt convinsă că adeziunea noastră reprezintă o șansă substanțială pentru atragerea de noi investitori străini, precum și în vederea dezvoltării mediului de afaceri autohton”, se mai arată în comunicat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită CE sprijin financiar suplimentar pentru fermierii români

Ultimele Stiri
abonare newsletter