Politică

Banca Mondială a aprobat al doilea împrumut pentru România, în valoare de 592 milioane de euro

Vineri, Banca Mondială a aprobat un nou împrumut, în valoare de 591,9 milioane euro, pentru România. Fondurile sunt destinate politicii de dezvoltare.

BM a aprobat un nou împrumut, de 591,9 milioane de euro, pentru România/Foto: pexels.com BM a aprobat un nou împrumut, de 591,9 milioane de euro, pentru România/Foto: pexels.com

 

 


Acest împrumut este cel de-al doilea din seria de două operaţiuni de finanţare care sprijină Guvernul în realizarea unor reforme structurale cheie pentru creşterea nivelului de incluziune, consolidarea managementului fiscal, promovarea decarbonizării şi îmbunătăţirea rezilienţei la schimbările climatice, potrivit unei informări a Băncii Mondiale.

 


Finanțarea vine în sprijinul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, facilitând absorbţia sporită a fondurilor europene. Prima operaţiune de finanţare pentru politicii de dezvoltare din această serie a fost aprobată în iunie 2022 şi a avut o valoare de 622,2 milioane euro.

„Aceste acţiuni nu doar că vor sprijini tranziţia energetică a României, dar vor contribui şi la realizarea obiectivelor Uniunii Europene de a deveni prima regiune net-zero până în 2050”, precizează cursa citată.


Astfel, finanţarea propune un set de reforme importante privind decarbonizarea economiei, facilitând tranziţia verde în România. Concret, vizează politicile publice referitoare la eliminarea treptată a cărbunelui şi încurajarea eficienţei energetice, a producţiei de hidrogen verde, a capacităţilor de stocare a energiei, precum şi a creşterii gradului de acoperire forestieră. Finanţarea oferă, de asemenea, sprijin pentru mobilizarea capitalului privat la scară largă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Banca Mondială recomandă României o combinație de consolidare fiscală și reforme structurale, pentru rezolvarea dezechilibrelor externe

Banca Mondială. „Risc critic” ca România să rateze proiecte din PNRR – metroul de la Cluj și cele 27 de spitale noi

Calitatea vieții la Cluj. Banca Mondială: clasamentul celor mai bune orașe în care să stai

Ultimele Stiri
abonare newsletter