Politică

Parlamentul European a votat azi o rezoluție privind aderarea României la spațiul Schengen

Astăzi, 27 iunie, Comisia pentru Petiții a Parlamentului European a votat petiția înaintată de către societatea civilă din România cu privire la aderarea la Schengen.

Parlamentul European, rezoluție privind aderarea României la spațiul Schengen. FOTO: Nicu Ștefănuță Parlamentul European, rezoluție privind aderarea României la spațiul Schengen. FOTO: Nicu Ștefănuță

 

 


Textul petiției cere ca Parlamentul European să ia măsuri concrete cu privire la votul din JAI a Consiliului Uniunii Europene din 8 decembrie 2022. Petiția societății civile din România a fost susținută de către toți europarlamentarii români la ședință de audiere, iar după votul de astăzi, textul va fi propus să fie votat în ședința plenară de la Strasbourg din luna iulie.

 


"Grupul Verzilor, grupul politic din care fac parte susține aderarea României la spațiul Schengen. Această rezoluție vine să pună presiune pe decidenții politici, pe Guvernul Austriei și al Olandei pentru ca în toamnă, la următoarele reuniuni JAI, acest obiectiv major de țară să fie deblocat. Dincolo de interpelările adresate Comisiei pe această temă, am vorbit cu vice-cancelarul Austriei de la Verzi și cu ministrul german al Economiei despre acest obiectiv și este important că fiecare să-și facă treaba, și noi, însă sper că și cei din țară care negociază acest dosar. Mă bucură sprijinul Parlamentului European, însă aceasta nu este o surpriză, Parlamentul a fost mereu de partea României", a declarat singurul europarlamentar roman din grupul Verzilor, Nicu Ștefănuță.

Decizia Consiliului de la finalul anului trecut a lăsat un gust amar românilor care așteaptă de ani de zile acest următor pas al integrării europene, și anume intrarea în deplinătatea liberei circulații a persoanelor, fără cozi și controale la graniță. Aderarea României la Schengen este un drept pe care romanii așteaptă să-l exercite.


Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Nicu Ștefănuță, după întâlnirea cu ministrul german al Economiei: „Câștigăm locuri de muncă din tranziția verde!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter