Politică

EXCLUSIV. Un institut de formare a viitorilor politicieni va fi lansat la Cluj: „Oamenii care intră în politică au impresia că devin brusc pricepuți la orice”

Un institut pentru formarea viitorilor politicieni va fi lansat la Cluj-Napoca, la vară. Își propune eliminarea incompetenței din clasa politică românească.

Un institut pentru formarea viitorilor politicieni va fi lansat la Cluj-Napoca, la vară. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin Un institut pentru formarea viitorilor politicieni va fi lansat la Cluj-Napoca, la vară. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

 


În urmă cu o săptămână, Tribunalul Cluj a admis oficial cererea de înființare a Institutului Repere pentru Democrație, care urmează să fie lansat oficial la începutul lunii mai, la Cluj. Conf. Univ. Dr. Ciprian Mihali, membru în Consiliul Director al Institutului Repere pentru Democrație, a explicat, pentru Monitorul de Cluj, care este misiunea institutului, cine vor fi beneficiarii și ce fel de cursuri vor putea urma în cadrul acestuia. 

 


Profesorul universitar a afirmat că proiectul a pornit de la nevoia de a avea politicieni competenți și cunoscători ai unor noțiuni de bază în teoria politică, administrația publică și leadership . În prezent, spune Mihali, oamenii politici, odată ajunși în funcții de conducere, „au impresia că devin brusc pricepuți la orice”, ba mai mult, ei „iau decizii care ne privesc pe toți”. 

Institutul va oferi membrilor partidului REPER, dar și publicului interesat, cursuri de istorie și teorie politică, de administrație publică, standarde de servicii publice, elaborare și management de proiect, politici europene și relații internaționale, politici urbane, digitalizare, cultură și patrimoniu, marketing politic, leadership și dezvoltare organizațională. 


Reporter Monitorul de Cluj: Când ar putea fi lansat Institutul Repere pentru Democrație și cui se adresează?

Ciprian Mihali, membru în Consiliul Director al Institutului Repere pentru Democrație: „Institutul Repere pentru Democrație (IRD) a fost înființat în anul 2022 la inițiativa Partidului REPER ca fundație politică al cărei scop declarat este de a contribui la formarea unei clase politice competente și responsabile, după care tânjim cu toții în România. Am pornit în acest proiect de la constatarea simplă că oamenii intră în politică și odată ajunși în diferite funcții au impresia că devin brusc pricepuți la orice: se exprimă public pe orice subiect și, mai grav, iau decizii care ne privesc pe toți, iar asta afectează calitatea vieții fiecăruia dintre noi. 


De aceea, ideea noastră este de a ieși din această logică păguboasă în care oamenii politici au impresia că în politică nu e nevoie să te pricepi la ceva anume, ci doar să tragi sfori și să ajungi la putere cu orice preț. Există un deficit uriaș de competențe și, mai ales, de responsabilitate publică în clasa politică românească, iar asta trebuie să înceteze. Vrem să oferim bărbaților și femeilor care decid că e momentul să se lanseze în politică o formare minimală în domeniile cele mai importante în care vor activa: administrație publică, legislație, politici publice în diferite domenii, finanțe, cultură organizațională, etică și integritate politică, comunicare publică etc. 

Institutul va fi lansat oficial la începutul lunii mai la Cluj, unde își are, de altfel, sediul social, când vrem să organizăm un eveniment la care să invităm personalități din lumea academică, din mediul antreprenorial și din societatea civilă, împreună cu care să dezbatem câteva din temele cele mai importante care-i privesc pe cetățenii români, pe cei din orașul nostru îndeosebi, teme de politici sociale și de calitate a vieții. Desigur, vom fi onorați ca la acest eveniment să participe și presa locală și centrală, astfel încât să ne putem face cunoscute mai clar intențiile și acțiunile. 


R: Ce fel de activități are în vedere viitorul institut și de ce este important/necesar să existe?

CM: Institutul este organizat pe patru departamente principale: formare, cercetare, parteneriate și comunicare. Vrem în primul rând să oferim două tipuri de cursuri celor interesați: un pachet de cursuri fundamentale, obligatorii și gratuite pentru toți membrii REPER, care să le ofere acestora cunoștințele minimale necesare pentru a candida în alegerile din 2024 și apoi pentru orice altă candidatură în vederea ocupării unor funcții sau demnități publice. În al doilea rând, ne propunem să oferim tuturor celor interesați, din REPER și din afara lui, cursuri avansate, ținute de specialiști în domeniile lor, în format online sau fizic. Vor fi cursuri de istorie și teorie politică, de administrație publică, standarde de servicii publice, elaborare și management de proiect, politici europene și relații internaționale, politici urbane, digitalizare, cultură și patrimoniu, marketing politic, leadership, dezvoltare organizațională etc. 

Există apoi un Departament de Cercetare, în care membri ai institutului vor lucra îndeaproape cu experți din diferite domenii pentru elaborarea de „white papers”, cercetări, analize, sondaje care pot și trebuie să devină materia primă a unor politici publice fundamentate. Ne propunem, de asemenea, să valorificăm, în interesul cetățenilor și al diferitelor comunități, cercetări sociale, economice sau politice care au fost deja realizate de diferiți cercetători sau echipe și care, din varii motive, au fost ignorate de clasa politică. Deficitul de expertiză în politicile publice este enorm, așa cum putem constata cu toții pe pielea noastră zi de zi.

Departamentul de Parteneriate va realiza cooperări cu institute similare din Europa pentru schimburi de bune practici și pentru realizarea de proiecte colaborative. Vom încerca să atragem finanțări care să ne permită participarea la elaborarea de politici publice în folosul cetățenilor români din țară și din diaspora. În sfârșit, Departamentul de Comunicare asigură relația permanentă cu publicul românesc, pentru a-l informa regulat despre activitățile noastre.

R: Care va fi activitatea dumneavoastră în cadrul institutului și ce fel de specialiști vor mai contribui? 

CM: Fac parte din Consiliul Director al institutului, alături de colegi din București, Cluj, Brașov, Iași și Constanța și coordonez Departamentul de Formare. Consiliul este secondat de o echipă executivă, formată din tineri voluntari care ne ajută la punerea în practică a acțiunilor noastre, și de un Advisory Board (sau Consiliu științific), din care fac parte personalități majore ale lumii academice, antreprenoriale și culturale din țară și din diaspora.

Vom solicita pentru proiectele și activitățile noastre specialiști din toate domeniile care pot și doresc să contribuie la îmbunătățirea calității clasei politice din România și a mediului politic în general.

CITEȘTE ȘI:

Partidul REPER vrea să facă „altfel” de politică. Membrii vor fi „școliți” în administrație publică

abonare newsletter