Politică

Partidul REPER vrea să facă „altfel” de politică. Membrii vor fi „școliți” în administrație publică

Partidul REPER și-a lansat manifestul politic și la Cluj, în weekend. Caravana REPER a plecat din Capitală și a străbătut peste 25 de localități, în ultimul popas ajungând la Cluj-Napoca și Pata Rât.

Caravana REPER a ajuns în weekend la Cluj-Napoca și la Pata Rât. Sursa foto: REPER Cluj Caravana REPER a ajuns în weekend la Cluj-Napoca și la Pata Rât. Sursa foto: REPER Cluj

 

 


Cluj-Napoca, inclusiv Pata Rât, a fost punctul final al Caravanei REPER. În cele două locații, membrii partidului înființat recent au purtat discuții cu cetățenii și au avut dezbateri pe teme precum educația, sănătatea, criza energetică și alte probleme de actualitate.

Duminică, în cadrul unei întâlniri cu presa, europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Ramona Strungariu au vorbit despre noua formațiune politică și obiectivele acesteia pentru următorii ani.


„Manifestul REPER nu este un program politic clasic, ci unul centrat asupra cetățenilor și a calității vieții. Nu există o metodă mai bună de a face acest manifest cunoscut decât prin a umbla prin țară, prin a discuta cu oamenii, a răspunde la întrebări și a avea un dialog onest. Sunt oameni preocupați de criza din energie, de educație, de sănătate, de mediu care vor soluții la aceste probleme. Noi încercăm să venim cu măsuri concrete, cu o viziune despre cum ar trebui să arate niște sisteme performante în următorii 30 de ani. Vrem să continuăm discuțiile și interacțiunea cu toți oamenii din țară și să completăm acest manifest cu propunerile lor”, a declarat Ramona Strungariu, co-președinte REPER.

„Veți găsi o legătură între ideile pe care le-am pus în manifest și întâlnirile pe care le-am avut în caravană. Diversitatea aceasta mare, de la multinaționale, la Sadova sau Pata Rât, de la tineri până la vârstnici, de la problemele legate de industrie, la cele de agricultură și de mediu, caravana ne-a prilejuit posibilitatea de a testa lucrurile pe care le-am pus aici pe hârtie. Sunt câteva teme în societate care au fost puse sub preș de mulți ani de zile. Care este modelul economic pe care ni-l dorim în continuare în România? Va fi România în continuare o economie bazată pe salarii mici, cu oameni care trăiesc în imposibilitatea, chiar dacă sunt salariați, să își asigure un trai decent? Sunt teme pe care nu le-am prea văzut în societate pentru că în ultima vreme, România a fost în supraviețuire, a sărit de la o temă la alta în funcție de crizele de moment. Încercăm să distilăm aceste lucruri, care ar putea să conducă la o modernizare în context european a României”, a afirmat, la rândul său, Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER.


Școală națională de politicieni, la Cluj

Fondatorii partidului desprins recent din USR arată că și-au propus să nu aibă candidați care „să nu știe cum se face un buget” sau alte chestiuni legate de administrația publică, ci care să fie capabili să demonteze promisiunile mincinoase ale contracandidaților. Astfel, partidul va lansa la Cluj-Napoca un institut politic, unde membrii vor învăța chestiuni care stau la baza activității în administrația publică. Școala va fi coordonată de Ciprian Mihali, cadru didactic la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai.

„Vom avea o campanie publică de fundraising, resursele de înființare le avem deja, dar vrem să oferim de la început o scalare majoră care să permită oferirea pachetelor de cursuri cât mai repede. Este o premieră importantă, nu vom avea cursuri tradiționale de tipul un lector cu elevii în sală, ci avem un parteneriat cu o platformă de învățare la distanță și vom avea module cu elemente sincrone, în care profesorul îi strânge online sau fizic pe cursanți, urmate de module care pot fi făcute de cursanți individual în timpul liber. Este o cuplare a noastră cu ultimele tehnologii în educație, care să facă tipul acesta de transmitere de competențe o reală plăcere și ceva ușor de parcurs, inclusiv cu elemente de evaluare la fiecare modul”, a explicat Dragoș Pîslaru. 


Diana CÎMPEAN

CITEȘTE ȘI:

Noul partid al lui Cioloș, REPER, își lansează manifestul și la Cluj. Dezbateri și vizită la Pata Rât

abonare newsletter