Politică

Prioritățile României în 2023. Spațiul Schengen și susţinerea Republicii Moldova

Continuarea demersurilor pentru aderarea la spaţiul Schengen şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova sunt câteva dintre priorităţile diplomaţiei române în 2023, se arată în raportul anual al MAE – „Reperele acţiunii diplomatice a României”.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Continuarea eforturilor pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi susţinerea Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană se numără printre priorităţile diplomaţiei române în 2023, potrivit raportului anual al Ministerului de Externe - „Reperele acţiunii diplomatice a României”. În plus, ţara noastră „va sprijini în continuare crearea unui mecanism pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crima de agresiune comisă în războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei”.


Aderarea la Spațiul Schengen şi la OCDE sunt subliniate în capitolul care vizează reperele pentru anul 2023 din raport. 

„MAE va continua astfel să acorde o atenţie prioritară, inclusiv prin asigurarea resurselor necesare, continuării demersurilor intense de susţinere a aderării României la spaţiul Schengen, precum şi a aderării ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)”, precizează documentul citat. 


Despre rolul de membru al NATO, MAE susţine că va promova priorităţile strategice ale României în cadrul Alianţei, inclusiv în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius din 2023. În acest sens, ministerul român pledează pentru acordarea unei atenţii sporite în consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în scopul apărării securităţii naţionale, şi în zona Mării Negre, ca zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică.

De asemenea, sunt menţionate şi demersurile pentru integrarea ţării noastre în programul Visa Waiver. 


Sprijin pentru Moldova 

Referitor la statele din regiune, MAE afirmă că „România va continua să acorde în mod activ asistenţă şi sprijin multidimensional Ucrainei şi va susţine traseul şi orientarea europeană, respectiv euroatlantică, după caz, ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei”. 

Totodată, va continua sprijinirea Republicii Moldova în plan politico-diplomatic, al reformelor necesare pentru parcursul european, pe palier economic, al securităţii energetice şi în alte domenii relevante. În context, este evocată implicarea sporită la nivelul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România împreună cu Germania şi Franţa. 


Mai mult, ministerul român arată că va contribui la pregătirea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit de către preşedintele României, la Bucureşti, în 2023 şi în acest sens face apel la „continuarea unei diplomaţii pragmatice şi conectate la obiectivele României în ce priveşte progresul economic şi tehnologic, conectivitatea regională, europeană şi globală”. 

România va celebra, în 2023, trei decenii de când este stat membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi împlinirea a 30 ani de la aderarea României la Consiliul Europei. 


sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Reacția PSD Cluj după demisia lui Vasile Dîncu de la Apărare: „Un gest lipsit de egoism... România a suferit o reală pierdere politică și administrativ-diplomatică”

Șeful diplomației UE: „Moral, politic, inclusiv militar, Rusia pierde războiul împotriva Ucrainei”

Clujul preia conducerea diplomației parlamentare cu Franța

Ultimele Stiri
abonare newsletter