Politică

Declic şi Funky Citizens îi solicită președintelui Iohannis să nu promulge legile justiţiei înainte de opinia Comisiei de la Veneţia

Asociaţiile Declic şi Funky Citizens i-au solicitat, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiţiei înainte de opinia Comisiei de la Veneţia.

Două ONG-uri au transmis o scrisoare deschisă Președintelui/ FOTO: Klaus Iohannis Facebook.com Două ONG-uri au transmis o scrisoare deschisă Președintelui/ FOTO: Klaus Iohannis Facebook.com

 

 


România își riscă aderarea la Schengen


Într-o scrisoare deschisă, cele două asociaţii îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiţiei înainte de opinia experţilor Comisiei de la Veneţia, aşteptată săptămâna viitoare, susţinând că, în caz contrar, „cu o opinie critică şi cu legile promulgate, România riscă să rămână cu Mecanismul de Monitorizare şi Verificare şi să piardă şansa de a intra în Schengen”.

„În urma discuţiilor societăţii civile cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, a reieşit că opinia experţilor privind cele trei legi ale Justiţiei va fi publicată cu celeritate, în luna noiembrie. CCR a trasat responsabilitatea legiuitorului de a pune în acord legile cu solicitările din MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. Tocmai de aceea, este esenţial ca preşedintele României să aştepte opinia experţilor, înainte de a decide dacă promulgă legile sau le întoarce în Parlament", se arată în document.

Potrivit asociaţiilor Declic şi Funky Citizens, cele trei legi - legea privind organizarea judiciară, legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii - au trecut prin Parlament fără dezbateri serioase, printr-o procedură accelerată.

„În forma actuală, pachetul legilor Justiţiei încalcă independenţa magistraţilor şi nu respectă nici precedentele avize ale Comisiei de la Veneţia ori recomandările MCV. Deşi pline de prevederi controversate, o parte dintre ele se dovedesc a fi nocive pentru independenţa sistemului judiciar. Astfel, în forma ajunsă pe masa preşedintelui, legile justiţiei permit:

  • ocuparea de funcţii nemeritocratic şi dominarea numirilor procurorilor şi judecătorilor de un grup restrâns de decidenţi, 
  • duc la politizarea sistemului judiciar şi menţinerea controlului politic asupra numirii procurorului general 
  • oferă puteri sporite pentru procurorul general, numit politic, care poate infirma orice dosar al altor procurori şi poate declanşa ancheta disciplinară. 

Având în vedere argumentele expuse, îi solicităm Preşedintelui Klaus Iohannis să ţină cont de angajamentele asumate, de responsabilitatea faţă de solicitările cetăţenilor pentru asigurarea independenţei justiţiei şi să aştepte avizul experţilor independenţi”, transmit semnatarii scrisorii deschise. 


La finalul lui septembrie 2022, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, avertiza că legile justiției nu trebuie să fie adoptate fără avizul Comisiei de la Veneția, după cum informa presshub.ro

„În urma acestor discuții avem un mesaj foarte clar pentru autoritățile de la București: nu grăbiți adoptarea legilor Justiției, așteptați avizul Comisiei de la Veneția! Este un mesaj fără dubiu. (…).


Nu există niciun calendar agreat de ministrul Cătălin Predoiu cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a trece pe repede-înainte aceste legi.

Acum patru ani, în Comisia Iordache, am dezbătut timp de mai multe luni. Acum, vor să grăbească doar pentru că li se pare favorabil contextul geopolitic și vor să adopte niște legi proaste, care pot pune în pericol toate eforturile de până acum”, declara Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, în urma discuției cu comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders de la Bruxelles. 

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis va sesiza Curtea Constituţională a României şi Comisia de la Veneţia pe legile Justiţiei

Recomandarea Bruxelles-ului pentru modificarea Legilor justiţiei: Avizul Comisiei de la Veneţia

Judecătoarea clujeană Andrea Chiș, membru al CSM, demisionează din magistratură

abonare newsletter