Politică

Parlamentul European dezbate aderarea României la spațiul Schengen

Moment crucial pentru România. Parlamentul European dezbate astăzi aderarea României la spațiul Schengen.

Parlamentul European dezbate aderarea României la spațiul Schengen. FOTO: Depositphotos.com Parlamentul European dezbate aderarea României la spațiul Schengen. FOTO: Depositphotos.com

 

 


O rezoluție privind aderarea României la spațiul Schengen urmează să fie dezbătută miercuri de Parlamentul European, în condițiile în care europarlamentarii români au cerut la unison Consiliului Uniuniii să pună pe agendă și să voteze intrarea României în spațiul comunitar comun, alături de Bulgaria și Croația, scrie Știrile TVR.

 


Europarlamentarii români au cerut un calendar foarte clar pentru aderarea României la spațiul Schengen, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevedea intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen. 


Votul va avea loc în al doilea plen al Parlamentului European din octombrie și este programat între 17 și 20. Anterior, Parlamentul European a cerut Consiliului UE și Comisiei Europene să prezinte un calendar de aderare a României la spațiul Schengen. 

Președintele Klaus Iohannis a precizat că aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv strategic pentru România, după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că va țara noastră îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la Schengen. Ar mai fi o opoziție într-o facțiune din Parlamentul olandez, însă, pe canalele oficiale, olandezii ar fi transmis că, dacă nimeni nu se opune, nu vor avea ei de ce să se opună.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Caravana „Românii merită în Schengen!” a ajuns în Cluj-Napoca. Mesajele clujenilor, trimise la Bruxelles

abonare newsletter