Politică

UDMR propune schimbarea modului de obținere a permisului de conducere. Reguli noi pentru examinatori și instructori

Un grup de deputați UDMR au depus un proiect de lege prin care se propun modificări privind modul de obținere a permisului de conducere.

UDMR propune schimbarea modului de obținere a permisului de conducere. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Un grup de deputați UDMR, în frunte cu deputatul Benedek Zacharie, au depus recent la Camera Deputaților un proiect de lege prin care se propun câteva modificări în ceea ce privește obținerea permisului de conducere.

 


În motivarea propunerii legislative, cei 22 de semnatari arată că „obținerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupție din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru și control reciproc”, scrie Mesagerul de Sibiu.

Inițiatorii legii propun ca examinarea practică a candidaților la obținerea permisului de conducere să fie realizată de către examinatori calificați și autorizați din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) și nu ca până acum, de către polițiști din cadrul Serviciilor Județene de Poliție. Proiectul de lege stipulează ca examinarea teoretică să fie făcută în continuare de polițiști.


O altă noutate pe care o aduce proiectul de lege este aceea ca în timpul probei practice pentru obținerea permisului de conducere, în mașină, pe lângă candidat și examinator, să se afle și instructorul auto, pentru a reduce gradul de intimidare resimțit de candidați în timpul examinării.

În concluzie, propunerea legislativă propune trei modificări majore:


  • reglementarea profesiei de examinator autorizat și deschiderea acesteia către persoane din afara angajaților Ministerului de Interne ca soluție pentru rezolvarea actualelor probleme din sistem;
  • obligativitatea prezenței instructorului la proba practică de verificare a aptitudinilor și comportamentului, menită să inducă un plus de corectitudine în punctare și de confort pentru candidat;
  • libertatea candidaților de a alege centre de examinare diferite pentru cele două probe ale examenului, în funcție de domiciliul sau reședința acestora.

„Soluțiile legislative propuse sunt menite să aducă un plus de transparență actualului sistem, să înlesnească procedurile administrative de obținere a permisului de conducere fără a face rabat de la calitatea sistemului de inițiere și pregătire a candidaților la obținerea unui permis de conducere” arată inițiatorii proiectului legislativ în finalul expunerii de motive.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Dispută Ponta – Goțiu pe tema evacuărilor din Roșia Montană

Ultimele Stiri
abonare newsletter